" />
Petak, Juni 5, 2020
Banner Top

Hrvati bi nestali kao politički faktor u Bosni i Hercegovini da Hrvatska nije članica EU-a, a hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu su značajno osnažili poziciju bh. Hrvata, ustvrdila je u razgovoru za Hinu hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pred završetak mandata u Evropskom parlamentu.

U sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Zovko je bila zamjenska članica u Odboru za vanjske poslove i članica Delegacije za odnose s BiH, te ocjenjuje kako su “hrvatski zastupnici značajno utjecali na politiku Evropske unije prema BiH” i da su svojim djelovanjem “uveliko ojačali položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

-Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor – tumači Zovko i dodaje da je u posljednjih 20 godina promjenama izbornog zakona i Ustava te “kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata došlo do toga da se u pregovorima o budućnosti BiH uvažavaju samo Sarajevo i Banja Luka”.

-Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi, niko više politički značajan dolje ne bi ostao, niti bi se iko više bavio politikom – napominje Zovko.

-Sada se ipak preko hrvatskih zastupnika, preko našeg premijera, itekako uzima u obzir hrvatski glas – istakla je europarlamentarka.

Podsjetila je na slučaj iz 2000. godine kada su u formiranju tzv. Alijanse za promjene sudjelovali SNSD i SDA te, kako je kazala, izbacili Hrvate iz vlasti.

-Tada su Hrvati naučili jednu tešku lekciju. Kad se Bošnjaci i Srbi slože, njih nema – rekla je Zovko.

Zato Hrvati nastoje očuvati ravnotežu i sarađuju sa Srbima, jer Srbi, zbog demografskih trendova, shvataju da bi nakon Hrvata njima bila ukinuta konstitutivnost, kaže Zovko i dodaje da u BiH ne postoje iskrena savezništva nego “strateški partneri”.

-Bošnjaci prave svoju vlast, Hrvati svoju, Srbi svoju. Tamo nema ljubavi. Tamo niko nikoga ne voli. Nema ideoloških podudaranja, to je stanje zamrznutog mira – ustvrdila je Zovko.

-Vi ste dolje u konstantnom ratu. I normalno da u ratu morate tražiti neprijatelja vašeg neprijatelja da biste preživjeli. Dodik svojim stavom na neki način pomaže Hrvatima, jer u slučaju da se slože sa svime što Sarajevo želi, Hrvata ne bi bilo – objašnjava Zovko.

Proširenje EU-a je u interesu Hrvatske jer “nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, ukoliko ne dođe do proširenja”, naglašava Zovko, no dodaje da je izmjena izbornog zakona uvjet bez kojeg BiH ne može nastaviti evropski put.

Međunarodna zajednica u BiH podržava “građanske” opcije koje ustvari ne postoje, a Sarajevo je jednoetnički grad, ocjenjuje eurozastupnica.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS