" />
Srijeda, Maj 27, 2020
Banner Top

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine početkom prošle godine iselila je iz zgrade Centrale Socijaldemokratske partije BiH (SDP), gdje je dio administracije federalne izvršne vlasti godinama bio podstanar.  Tačnije, Vlada FBiH bila je od 1997. godine smještena u sarajevskoj Alipašinoj ulici na broj 41. 

Federalna vlada je najam za zgradu na mjesečnom nivou plaćala 42.579 KM . Tako je bilo od vremena premijera Edhema Bičakčića sve do posljednje godine aktuelnog mandata Fadila Novalića, kada je i definitivno odlučeno da prostor u kojem borave ne zadovoljava potrebe Vlade i da Vlada neće više SDP-u plaćati najam, tako da su u prvim mjesecima 2018. godine i definitivno preselili u zgradu Energoinvesta. U toj zgradi u sarajevskom naselju Pofalići, podsjećamo, nisu smještena sva federalna ministarstva. 

Nakon iseljenja premijerovog ureda i još jednog dijela federalni administracije, zgrada SDP-a je ostala prazna, ne računajući dio koji se koristi za potrebe smještaja Centrale SDP-a. 

Zgrada je i dalje prazna, jer iako se nalazi na atraktivnoj lokaciji, SDP-u nije pošlo za rukom da iznajmi prostor sve do sada. 

Ovih dana zgrada je u ponudi i na popularnoj stranici za oglase OLX.ba, poznatijoj kao Pik.ba, kako se ranije zvala. Kako se iz oglasa može vidjeti, zgrada se renta preko agencije Delta nekretnine, koja je i postavila oglas. 

U oglasu se navodi kako na raspolaganju 4300 metara kvadratnih prostora, kao i parking. Prema procjeni SDP-a, odnosno agencije za neretnine, može se koristiti i kao hotel?!

Na fotografijama je vidljivo da je objekat u prilično lošem stanju. Cijena najma nije navedena. 

Podsjetimo, SDP je u posljednje vrijeme u prilično lošoj finasijskoj situaciji, a poznato je javnosti da radnicima uposlenim u Centrali mjesecima nisu isplaćivali plaće, da su dugovi stranke ogromni, o čemu je bilo riječi i na jednoj od posljednjih sjednica Glavnog odbora. 

SDP je u posljednjih nekoliko godina prodavao i drugu imovinu u Sarajevu. 

Kako izgleda unutrašnjost zgrade možete vidjeti ovdje. 

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS