" />
Petak, Februar 21, 2020
Banner Top
Željko Komšić: Čović će zažaliti zbog lažnih predstava

Gospodine Komšiću, primijetite li da, kako vrijeme odmiče, a državne vlasti nema, raste panika u redovima SNSD-a da će ANP ipak stići u Bruxelles? Ako niste krivi Vi i gospodin Džaferović, krivo je Vijeće ministara. Hoće li u narednim danima dokument biti proslijeđen NATO-u?

– Nije još sigurno kada će Godišnji nacionalni program otići u Bruxelles. Razgovarali jesmo, ali o svemu tome nemamo konačan dogovor.

Oproštaj SDA

​Što prije ga postignemo, to bolje, jer je zaista postalo besmisleno da se proces formiranja nove vlasti blokira neispunjavanjem ranijih odluka i zakona institucija Bosne i Hercegovine, odnosno Predsjedništva BiH.

Čuli smo verziju gospodina Dodika o tome kako ste kao članovi Predsjedništva BiH pokušali doći do dogovora. Šta Vi imate reći i je li SDA baš za sve kriva?

– Pa, nije to stvar SDA, nego svih nas, stvar ove države, a istovremeno jeste i stvar i SDA i DF-a, pa čak i tzv. Bh. bloka, koji u posljednje vrijeme također smatra da je prvo potrebno naći rješenje kako da se dostavi ANP u Bruxelles i otkoči NATO-put, pa tek onda da se formira nova vlast.

U trenutku kada ni Federacija BiH, više od godinu nakon izbora, nema vlast, da li je očekivano da predsjednici SDA i HDZ-a BiH razgovaraju isključivo o izbornom zakonodavstvu i međusobnom povjerenju?

– Nema ništa loše u tome što razgovaraju o povjerenju. Zaista u HDZ-u moraju steći povjerenje SDA, jer nakon brojnih teških riječi, ocjena i ucjena i za SDA je postalo nezgodno da razgovaraju sa HDZ-om. Ne znam jesu li im u SDA sve to oprostili i koliko mogu da im u tome smislu oproste. Vidjet ćemo.

Hoće li Izborni zakon postati noćna mora lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića?

– Već jeste postao, a budu li se provodile mjere i preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, zažalit će Čović i HDZ što su na osnovu lažne interpretacije presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić ikada pokrenuli to pitanje, jer taj slučaj se može riješiti vrlo lako primjenjujući Ustav FBiH. Međutim, oni su od jedne benigne stvari pokušali napraviti platformu za mijenjanje cjelokupnog ustavnog poretka, pri čemu bi etnička diskriminacija bila dodatno cementirana, a preporuke i mjere iz Mišljenja Evropske komisije sugeriraju upravo suprotno. Budite uvjereni da će im se to obiti o glavu na način da će izborno zakonodavstvo dobiti snažnije obilježje građanskog. Zapravo, želim istaći da je sada HDZ taj koji strahuje od izmjena izbornog zakonodavstva.

Među prvima ste reagovali kada je EU odbila otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Čemu se uopšte može nadati Bosna i Hercegovina i je li ovim potezima, prvenstveno Francuske, Rusiji otvoren prostor za djelovanje u zemljama pretendentima na članstvo u Uniji?

– Nastojao sam izraziti jednu vrstu solidarnosti. Mislim da je ona potrebna svim zemljama regije koje nastoje da se približe EU. Već sada svi osjećamo negativne posljedice odluke EU. Bojim se izrazitog rasta euroskepticizma, pri čemu bi mogle profitirati one politike koje zemlje regije ne žele vidjeti ni u Evropskoj uniji ni u NATO-u. Ipak, mi se trebamo posvetiti provođenju mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, prije svega radi sebe samih, jer postoje neki civilizacijski i pravni okviri koji jesu i evropski i svjetski standard koji trebamo dosegnuti, zbog nas samih.

U prošlom razgovoru za Oslobođenje istakli ste kako se ne želite miješati u unutrašnje stvari naših susjeda, jer biste onda bili poput njih. Ipak, susjedi ne popuštaju. Kako objasniti stalne pokušaje iskrivljavanja istorije, posljednjih dana o tuzlanskoj Kapiji, a koji dolaze iz Beograda i koji podršku nalaze i u javnim emiterima naše zemlje?

– Imam utisak da kada takvi govore o pomirenju, plediraju na to da se pomirimo s njihovim lažima. Uzrok toga jeste mnogo dublji. Sa jedne strane, postoji vrlo agresivan pristup u nametanju laži i iskrivljavanju istine, dok sa druge strane, ove naše bosanskohercegovačke, vlada princip šutnje koja je nametnuta odavde iz Sarajeva.

​Medvjeđa usluga

​Ne, vi ne smijete da reagujete na laži o tuzlanskoj Kapiji, jer ako to uradite, onda ste vi ti koji dižete tenzije. Šta god sad kažem, naći će se neka “umna“ glava koja će kazati Komšić diže tenzije. Tako da to nije pitanje za mene, nego za ovo društvo. Pitanje, kako smo pristali na to, da nam gaze dostojanstvo, pljuju po mrtvima a da mi pri tome ne možemo reći: Čekajte, do kada više s tim. I tako dok Novak Đukić slobodno hoda po Srbiji, dok se u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije veliča njegov zločin, mi koji bismo se usudili tome usprotiviti smo oni koji dižu tenzije. Žalosno. Problem je u Sarajevu, a ne u Beogradu.

Koliko je primjer Vladislava Brace Berića, ratnog veterana sa Kupresa, ohrabrujući za Vas? Čovjek danima prima čestitke zbog toga što je javno progovorio o tome koliko je većina domaćih političara otuđena od naroda.

– Apsolutno ga razumijem. Borili smo se protiv istog neprijatelja, agresora koji je napao i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Vidio sam da su trbuhozborci onih koje je Berić prozvao odmah našli za shodno da konstatiraju kako zapravo krivac za ono stanje kakvo je predstavio taj gospodin nisu oni koje je prozvao (Čović i ekipa oko njega) nego ja. Očekivano, zar ne? Kažem, Berića mogu razumjeti, kao i svakog onog ko je bio spreman da boreći se protiv agresora rizikuje svoj život. No, ipak ne bih da mu činim medvjeđu uslugu hvaleći ga. Ne treba tom čovjeku ni moja ni bilo čija pohvala, jer siti su ti ljudi tapšanja po ramenima.

Izvor: Oslobođenje

Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS