Četvrtak, Novembar 14, 2019
Banner Top
Zbog 40.000 KM ne može se u Titovu pećinu

Titova pećina u Drvaru, kao jedan od simbola antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, dočekuje pod ključem i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Zbog odrona stijena početkom godine koji je uništio krov drvene kućice na ulazu, pećina je iz sigurnosnih razloga zatvorena za turiste. Nekad ju je godišnje posjećivalo i do 200.000 turista, dok je nakon raspada Jugoslavije taj broj bio 7.000-10.000.

Zaštitne mreže

Načelnica općine Drvar Dušica Runić kazala je da bi oko 40.000 KM bilo sasvim dovoljno za sanaciju, ali da pomoći još nema.

– Ukupna šteta na kućicama zbog odrona stijena je oko 15.000 KM, ali je veći problem postavljanje zaštitnih mreža i žica, što će koštati najmanje 25.000 KM. Trenutno čekamo pismenu saglasnost za izvođenje radova od Zavoda za zaštitu spomenika FBiH te smo imali i posjetu Ante Vujnovića, direktora Zavoda, ali, prema njegovim riječima, ni oni nisu u mogućnosti da nam pruže finansijsku potporu – kaže Runić.

Dodaje da Općina ne može samostalno sanirati pećinu niti aplicirati na javne pozive kod nadležnih ministarstava, jer su u finansijskoj blokadi od Porezne uprave FBiH.

Suzana Jović, v. d. direktora Centra za kulturu i sport, u čijoj je nadležnosti i Kulturni pejzaž – memorijalni kompleks Muzej „25. maj“, kaže da, iako je Titova pećina zaključana, turisti i dalje mogu posjetiti historijski i etnografski muzej, kao i druge eksponate koji se nalaze u ponudi.

Nacionalni spomenik

– Radnici rade, turisti posjećuju muzeje, a proslava 25. maja i ove će godine biti održana – ističe Jović. Ovaj kompleks, u okviru kojeg je i Titova pećina, 2011. godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Niko ne odgovara

Runić očekuje pomoć svih nivoa vlasti, računajući i oba entiteta, ali za sada nema odgovora na zahtjeve koje su poslali vladama FBiH i Livanjskog kantona.

– Iz Civilne zaštite FBiH uputili su odgovor da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Upućeni su i zahtjevi ka potencijalnim investitorima, ali za sada bez konkretnih odgovora – ističe Runić.

Tags: ,

Related Article