Subota, Juni 6, 2020
Banner Top

Muzej u Kapetanovoj kuli koja je smještena u centru stare jezgre grada Bihaća, već 8 godina nije u funkciji, a kada će biti ne zna se.

Ovo mjesto je najčešća polazna tačka za turističke rute, nalazi se pored turbeta i tornja srušene crkve sv. Ante Padovanskog, svjedoči o bogatoj historiji grada i turisti žele da čuju sve i da zavire svugdje. Ali, u Muzej Kapetanove kule ne mogu.

Ko je kriv ni to se ne zna, a niko neće i ne smije da preuzme odgovornost. Igra prebacivanja odgovornosti vrti se u trouglu: Muzej Unsko-sanskog kantona-Zavod za kulturno naslijeđe Unsko-sanskog kantona-Grad Bihać.

Niko od čelnih ljudi ovih institucija ne želi preuzeti odgovornost i rješiti problem. Svi navode isti uzrok a to je nikada završena druga faza rekonstrukcije unutrašnjosti Muzeja u Kapetanovoj kuli. Za završetak radova potrebno je 50.000 maraka. Kao da se radi o 50 miliona maraka. Zar sredstva nisu mogla biti osigurana putem aplikacije na međunarodne fondove ili iskoristiti situaciju migracija i IOM-u aplicirati sa zahtjevom za dodjelu tih sredstava? Je li toliko teško to uraditi?

Sramota je da Bihać nema muzej! Sramota je da je Kula, koja je jedan od simbola grada, zaključana i nedostupna turistima!

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS