" />
Srijeda, Juni 3, 2020
Banner Top

Politička šizofrenija je zarobila mentalni sklop bošnjačkih i srpskih političkih figura. Sarajevski je minder godinama nakon zadnjega krvavoga rata i dalje javnost napastovao i smarao strahovima neugaslim velikosrspkim i velikohrvatskim snovima i osvajačima, makar, barem iz Zagreba, nikada niti jedan važan dužnosnik nije BiH spomenuo u tom crnilu. Ovih dana je utihnulo sarajevsko bunilo o zavjerama prema teritoriju BiH sa Istoka i Zapada, ali su zato opako zaratili ključne bošnjačke i srpske vođe. Gootovo da se došlo do crvene crte, spominju se pričuvni policijski sastavi, mobilizacije i sumnjivo gomilanje oružja u vojnim tvornicama.

Oružje i popisivanje

Stanje mučno kao da će ovoga puta za teritorij zaratiti Federacija i RS. Čak ne može spokojno proteći niti jedna gospodarska smotra, kao što je Gospodarski sajam u Mostaru, a da ne sijevne između Milorada Dodik i Bakira Izetbegovića, politlčara od kojih se očekuje da konačno sklepaju to jadno Vijeće ministara i povedu zemlju prema mirnim vodama. Nije poznato čime je isprovociran, a poglavito je misterija tko ga je napumpao informacijama, međutim predsjedatelj Predsjendištva BiH Milorad Dodik , koji se već ukopao u izmješteno predsjedničko mjesto izvan Sarajeva i tamo stoluje i prima izaslanstva, priznao je u Mostaru kako je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića informirao da su se u Mostaru u posljednja tri mjeseca u dva navrata održavali sastanci SDA, na kojima su prisustvovali svi predstavnici mjesnih organizacija te stranke iz tog područja.
Na te sastanke, kako navodi Dodik, dolazili su i “predstavnici obavještajne zajednice i SDA-ovovoga sigurnosnoga povjerenstva da se organiziraju i popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se točno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, što su radili u tijekom prošlog rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke, po njima, eventualnosti”. Vrlo je indikativno to što je takvu ”informaciju” Dodik šapnuo na uho predsjedniku Srbije u Mostaru pred svitom Hrvata, a da to nije recimo učinio Dragan Čović šef HDZ-a BiH. Postavlja se pitanje je li Čović znao za te navodne sastanke i je li Dodik perfidno servirao takva saznanja ciljano kako bi dodatno zamutio odnose između Hrvata i Bošnjaka i podigao Hercegovinu na noge. Pa, na koncu što se to tiče Milorada Dodika što SDA radi po Mostaru, oduvijek je britko znao odgovoriti kako ga zanima samo prostor RS. Ma, vrlo je čudno i mučno što i predsjednik Srbije, bez obzira koliko bio dobar sa Draganom Čovićem , dolazi na jedan gospodarski sajam i to zaredom u nekoliko navrata i biva akterom kontroverzne političke predstave.  To politički apsolutno zaudara i opravdana je bojazan da je Čović već okovan Vučićevim i Dodikovim lancima. 
Ponovio je Dodik, da su tvornice oružja i streljiva u FBiH, ”koje su pod izravnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećale svoju nekontroliranu proizvodnju oružja i streljiva.”
”I to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za „ne daj Bože“ nešto proizvodi. Dakle, Vijeće ministara njima treba upravo da to propusti, jer je veoma jasno da je nemoguće da se u tvornicama namjenske industrije išta proizvodi mimo naloga koji daju Oružane snage BiH ili konkretnog komercijalnog ugovora sa inozemstvom koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala suglasnost”, demagoški je poručio Dodik svjesno zaobilazeći istinu da bez Srba i Hrvata u Vijeću ministara nije moguće ništa, kako kaže, propustiti.

Mobilizacija


Stvar je politčke procjene jesu li Bakir Izetbegović, a napose Denis Zvizdić i Fadil Novalić trebali doći u Mostzar na gospodarski sajam pa ga i oni obojiti poliitčkim bojama, međutim, to se nije dogodilo, ali odgovor Izetbegovića nismo dugo čekali. ”Mi se oslanjamo na Oružane snage BiH, na međunarodne garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH i na Balkanu, te na suradnju sa NATO savezom. Dodik i vlasti u entitetu RS koketiraju sa stvaranjem paravojnih formacija, naoružavaju policiju vojnim oružjem, planiraju formiranje pričuvnoga sastava policije i tako dalje, ali, po svom običaju, za to optužuju druge”, izjavio je Izetbegović. Bakir Izetbegović ističe da je sve što proizvodi vojna industrija u skladu sa važećim zakonima te da su provjere, na zahtjev bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, provedene prije osam mjeseci.

”Ali, činjenica je da naša vojna industrija jača i raste, te da je postala elementom stabilnosti i sigurnosti za svakog ko voli ovu zemlju i želi mir i dobro njenim građanima. I činimo sve da se ovakvi trendovi nastave”, zaključio je Izetbegović. Iz ovih prepucavanja jasno se naziru obrisi Dodikovoga protivljenja približavanju BiH NATO savezu i u tom paranoičnom protivljenju Milorad Dodik često gubi razum i pamet. S druge strane bošnjački čelnici bi rado uvukli Dodika i RS u konfrontaciju sa najačom svjetskom vojnom alijansom. Problem je što trovači odnosa ne vide da ljudi gube živce ili namjerno uvode raspamaćenu javnost u predratno stanje. Potpredsjedniku SDP-a Zukanu Helezu se već ukazuje mobilizacija pa poručuje Dodiku da će Bosnu braniti čak 300 tisuća patriota. Možda, ali Helez žmiri nad činjenicom da ovdje žive ”đuturumi”, a možda bi ratovala šačica kriminalaca ili zatvorenici ako ih vlast pusti da se istrijebe. Ludilu kraja nema, makar netko će opet morati sjesti i poslagati kockice. Previše se galame diglo, a koristi nikakve.

Piše: I. Marić

Facebook Comments
Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS