" />
Četvrtak, Novembar 14, 2019
Banner Top
Zamjenik direktora CIA-e i direktor OSA-e u šetnji Sarajevom, obišli Begovu džamiju i Vijećnicu

Zamjenik direktora CIA-e Vaughn Bishop već treći dan boravi u Sarajevu. Danas je, u pratnji direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, prošetao centrom i starim dijelom Sarajeva.

Bishop je, nakon šetnje Ferhadijom, obišao harem Gazi Husrev-begove džamije, a zatim i sarajevsku Vijećnicu. Uprkos jakom pljusku, Bishop je iskoristio vrijeme da se upozna sa znamenitostima našeg glavnog grada.

Zamjenik direktora CIA-e je, podsjetit ćemo, u četvrtak doputovao u posjetu BiH, koju bi trebao okončati danas. U međuvremenu se, pored zasebnog sastanka sa Mehmedagićem u prostorijama OSA-e, sastao sa čelnicima gotovo svih sigurnosnih i policijskih agencija.

Na sastanku u petak se, prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, razgovaralo o migracijama i saradnji u oblasti borbe protiv terorizma, a ministar je zamjenika direktora CIA-e upoznao sa, kako je kazao, problemom korupcije i kriminala u BiH te je izrazio nadu da će SAD u narednom periodu usmjeriti više pažnje na očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

– Posebno sam nametnuo pitanje ozbiljne korumpiranosti bh. društva, jer se ona odražava na sve sigurnosne segmente ovdje – kazao je Mektić nakon sastanka.

Posjeta Bishopa BiH je, smatra profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Sead Turčalo, poruka da su državne sigurnosne agencije naše zemlje, prije svih OSA, pouzdane partnerske organizacije u međunarodnim okvirima. Njegov dolazak u Sarajevo, kao i posjeta bivšeg direktora CIA-e Johna Brennana 2016. godine, pokazatelji su visokog stepena saradnje ove dvije agencije, koja se, prije svega, ogleda i u provedenim zajedničkim aktivnostima.

– Ovdje posebno do izražaja dolazi činjenica da u takvoj kooperaciji OSA pokazuje da ima kapacitet da u saradnji sa partnerskom službom iz SAD-a realizira i najsloženije operacije, poput nedavnog povratka jednog od zarobljenih stranih boraca u BiH. Ova posjeta je, osim toga, uvijek prilika da se zamjenik direktor CIA-e, koji i prije te dužnosti zauzimao strateške pozicije u obavještajnoj zajednici SAD-a, upozna sa nekim recentnim izazovima i prijetnjama sa kojima se suočava BiH – kazao je Turčalo za Faktor.

Tags: ,

Related Article