" />
Subota, Oktobar 19, 2019
Banner Top
WIGEMARK SE NIJE PROSLAVIO: Ovo je novi šef Delegacije EU u BiH

Johann Sattler studirao je političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. 2008. doktorirao je na Univerzitetu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine

Austrijski diplomata Johann Sattler bit će novi specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, nezvanično je potvrđeno za Novinsku agenciju Patria iz Delegacije EU.

Vijeće Evropske unije uskoro bi i formalno trebalo obznaniti kako će Sattler naslijedi Larsa-Gunnara Wigemarka na poziciji specijalnog predstavnika EU u BiH.

Johann Sattler studirao je političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. 2008. doktorirao je na Univerzitetu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine. 

Od 2008. do 2013. Sattler je bio direktor izdavač za WAZ Media Group i Axel Springer u Moskvi. Radio je i kao zamjenik voditelja Ureda glavnog sekretara pri Ministarstvu vanjskih poslova, savjetnik za politička pitanja u Austrijskoj ambasadi u Washingtonu i član kabineta posebnog predstavnika EU za jugoistočnu Evropu (Pakt o stabilnosti) u Bruxellesu. Prije toga je tri godine bio na čelu Odjela za zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova u Beču.

Johann Sattler trenutno obnaša funkciju austrijskog ambasadora u Albaniji.

Evropsko vijeće imenovalo je Lars-Gunnara Wigemarka za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini 19. januara 2015. godine.

Wigemarka se ne može pohvaliti osobitim uspjehom u BiH, što je prvenstveno rezultat njegovog nerazumijevanja stvarnih uzroka političke krize u BiH i povlađivanja seperatistički nastrojenim akterima političke scene u BiH. 

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS