" />
Srijeda, Juli 24, 2019
Banner Top
Velika rekonstrukcija bh. fudbala: Trokružni sistem kao uvertira za Ligu 10?

Slijedi li velika rekonstrukcija klupskog fudbala u Bosni i Hercegovini? Nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine počinje 21. jula, ali još se ne zna u kojem formatu će se igrati takmičenje u našoj eliti.

Naime, postoji mogućnost da se umjesto dosadašnjeg sistema sa Ligom za prvaka BiH i Ligom za opstanak, igra po trokružnom bod-sistemu, što bi bila uvertira za skraćenje bh. elite na deset klubova.

U Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH ozbiljno razmišljaju o smanjenju elitnog razreda našeg fudbala na deset klubova, što je najavio i predsjednik Elvedin Begić još krajem prošle godine. Međutim, mali “problem” u cijeloj priči je trenutni format takmičenja, jer bi iz elite “ispala” četiri kluba iz Lige za opstanak, što je, ruku na srce, mnogo.

Stoga, želja odgovornih u Savezu je da se takmičenje igra po trokružnom bod-sistemu, što bi bila uvertira u skraćenje PLBiH na deset klubova.

Naravno, o svemu će se pitati i klubovi iz naše elite, s kojim će, kako je potvrđeno za Faktor, predstavnici Saveza održati sastanak u četvrtak (7. juna). Na kraju, konačnu riječ o promjeni sistema morao bi dati i Izvršni odbor, čija sjednica je zakazana za 19. juni.

Tags: , ,

Related Article