Vaspitačici sa snimka iz Zvečanske prijeti i do godinu dana zatvora

Vaspitačici koja se na snimku, koji je procurio u javnost, bahato i bezobzirno ophodi prema dvogodišnjem djetetu u beogradskom sirotištu, prijeti do godinu dana zatvora. Stručnjaci upozoravaju da slučaj ne smije proći nekažnjeno.

Snimak vaspitačice, koja se neadekvatno ponaša prema dvogodišnjem dječaku u sirotištu u Zvečanskoj, izazvao je bijes i osudu javnosti. Nadležne službe su protiv nje podnijele krivičnu prijavu zbog zlostavljanja i mučenja za šta joj prijeti kazna do godinu dana zatvora, a epilog svega mogao bi da bude i otkaz u Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine.

Duže od tri mjeseca medicinska sestra sa snimka brinula je o djeci bez roditelja. Kako se ponašala prema njima, saznalo se tek kada je tajni snimak iz Zvečanske procurio u javnost.

Osim načina na koji nosi bebu, držeći ga za jednu ruku i bukvalno bacajući u krevetac, na snimku se vidi i da mobilnim, koji sve vrijeme koristi, druge bebe fotografiše. Kada je snimak osvanuo direktor Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine Zoran Milačić donio je rješenje o suspenziji do okončanja disciplinskog postupka.

“Kada sam joj uručio rješenje o suspendovanju predočio sam joj razloge. Ona slučaj nije komentarisala, kao ni moj stav da je na neadekvatan način komunicirala sa djetetom i isto tako ga spuštala u krevetac. Nakon što je upoznata sa činjenicom da je povrijedila prava djeteta koja se odnose na privatnost, koristeći telefon, u svoju odbranu je navela kako je fotografisala mališana kako bi sliku poslala koleginici koja je za dijete bila veoma vezana. Mi ne znamo šta je istina ali u svakom slučaju fotografisanje nije dozvoljeno”, izjavio je Milačić.

Beogradska policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušala 23-godišnju medicinsku sestru Đ.A. i protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zlostavljanje i mučenje.

Ines Cerović iz Centra za prava djeteta kaže da ovaj slučaj ne smije proći nekažnjeno, a da su za sve koji rade sa djecom potrebne dodatne obuke.

“Ljudi prolaze obuke, ali problem je jer paralelno sa tim veliki broj medicinskih sestara odlazi iz zemlje, i da mnogi i neće da se bave, jer je ovo teška problematika, jer čovjek mora za to da posjeduje i empatiju, a da može i da izađe na kraj sa tim. Ako se o tom djetetu ne brine njegova porodica, država mora da se petostruko potrudi da to dijete ostane normalna osoba, a ne da ostane zauvijek istraumirano zato što odrasta u toj ustanovi”, ističe Cerović.

Povodom ovog slučaja, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolu Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine.

Pašalić kaže i da je vrlo važno otkriti i ko je omogućio da se ta djeca snimaju, jer ne samo da je ona fotografisala dijete, već je neko drugi snimio i taj video.

I dok je istraga o incidentu i dalje otvorena, otvara se i pitanje da li bi javnost ikada saznala i koliko bi dugo pored djece u Zvečanskoj negovateljica Đ.A. ostala, da snimak nije ugledao svjetlost dana.


Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS