" />
Srijeda, Juli 24, 2019
Banner Top
Vašington tuži ”Google” i ”Facebook” zbog političkih oglasa

Američka savezna država Vašington je najavila tužbu protiv ”Googlea” i ”Facebooka”, koje krivi za kršenje lokalnog zakona o političkom oglašavanju.

U zakonu stoji da subjekti koji prodaju oglasni prostor za političke poruke, kao što su to činila dva tehnološka giganta, moraju sačuvati informacije o onima koji su ih zakupili i javno ih objaviti, stoji u saopćenju saveznog advokata Boba Fergusona.

Država Vašington, čiji je glavni grad Sijetl, optužuje ”Google” i ”Apple” da to ne čine već nekoliko godina.

Plaćeno im je oko 3,4 miliona dolara u posljednjih deset godina.

Izborni kandidati i političke grupacije su tim firmama platili oko 3,4 miliona dolara u posljednjih deset godina, tvrdi Ferguson.

Zakon se odnosi na sve, bilo da je riječ o malim gradskim novinama ili velikim firmama, dodao je advokat, istaknuvši kako stanovnici imaju pravo znati ko je platio političke oglase.

Politički oglasi su česti u Sjedinjenim Američkim Državama, a postali su osjetljiva tema nakon optužbi za rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016. godine.

Obećali transparentnost

”Facebook” i ”Google” su već obećali transparentnost i otkrivanje ko finansira takve objave, kao i da će učiniti dostupnima arhive o tom predmetu.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS