" />
Petak, August 23, 2019
Banner Top
Utvrđen prijedlog zakona kojim se plaća do 700 KM u FBiH neće oporezivati

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici urtvrdila Prijedlog zakona o porezu na dohodak FBiH i Prijedlog zakona o doprinosima FBiH.

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević kazala je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima FBiH te da je riječ o važnim zakonima za sve građane BiH.

Kako kaže, ovi zakoni osim rasterećenja važni su i za uposlenike, jer u ovom trenutku sva primanja se oporezuju i ulaze u osnovicu za obračun penzije. U ovom zakonima prepoznata su primanja iz šest osnova, među kojima su ugovori o djelu, dohodak od imovine i imovinskih prava, primanja iz finansijskih ulaganja i prihodi od isplate dividendi te dio koji se odnosi na oporezivanje oročenih kamata.

Ona je rekla da će se dio oporezivanja dobitaka od igara na sreću vratiti kroz ove zakone s obzirom na to da nije usvojen zakon o igrama na sreću. Ministrica je istakla da se uvode tri stope i to od nula posto (neoporezivanje dohotka do 700 KM), deset posto (od 800 KM do 1.500 KM) i 20 posto (primanja iznad 1.500 KM). Milićević je ovaj sistem nazvala socijalnom pravdom.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS