" />
Petak, Decembar 6, 2019
Banner Top
USK: Zatvoriti prihvatne centre Miral i BIRA, izmjestiti migrante van gradova

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić sazvao je danas sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora  nad migrantskom krizom na području ovog kantona.  Nije bilo izmjena u odnosu na zadnju sjednicu ovog tijela, Operativna grupa ostaje pri stavu da nema otvaranja novih prihvatnih centara za migrante s tim da je danas donesena i odluka da se u utorak 23. aprila, sazove hitna sjednica na kojoj će prisustvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za rad sa strancima BiH, UNHCR-a, IOM-a, gradskih vlasti i Operativne grupe na kojoj će se odrediti lokacija za izmještanje migranata iz privremenih migrantskih centara sa područja Bihaća.

“Operativna grupa je donijela zaključak da Ministarstvo zdravstva putem sanitarane, farmaceustske i kantonalne inspekcije idu prema privremenim prihvatnim centrima Miral i BIRA, te utvrdi da li se ispunjavaju minimalni tehnički uvjeti rada shodno propisanom zakonu o njihovom radu koje je donijelo Ministarstvo sigurnosti BiH. Također smo donijeli zaključak da će ova Vlada putem ove Operativne grupe prikupiti sve informacije i podatke o dovozu i prijevozu migranata na područje ovog kantona i krenuti sa s krivičnim prijavama prema njima, jer oni sa svojim postupcima narušavaju sigurnosnu i zdravstvenu situaciju u ovom kantonu.”, kaže premijer Mustafa Ružnić

Nakon sastanka koji bi se trebao održati u utorak, bit će poznate lokacije u koje će migranti iz Mirala i BIRA-e, nakon što se izvrše pripreme za njihov smještaj, biti izmješteni. Novi prihvatni centri, u kojima bi migranti trebali biti smješteni u narednom periodu, kako je istaknuto bit će locirani van naseljenih sredina i gradova.

“Naš stav je vrlo jasan a to je da migranti više ne mogu boraviti u naseljenim područjima. Prošli put sam na konferenciji za medije kazao da ćemo pokrenuti tužbe protiv onih kojih se bave ilegalnim prijevozom, trgovinom ljudi i protiv Ureda za strance koji ne radi svoj dio posla kada mi pronađemo migrante oni ne izlaze na teren. Takva naše mjera je već imala efekta i oni su nedavno zatražili sastanak s nama na kojem smo dogovorili smo  da kada bude pronađena nova grupa migranata oni moraju doći, izvršiti identifikaciju i pronaći smještaj za njih. Moram istaći da su već sada popunjeni kapaciteti u svim prihvatnim centrim. Uputili smo zahtjev i Željeznicama Federacije BiH da obustae prijevoz migranata na područje našeg  kantona i ako to ne bude imalo efekta, mi ćemo vidjeti kakve druge zakonske mjere možemo poduzeti.”, istakao je Nermin Kljajić ministar MUP-a USK

Na pitanje novinara da li će Vlada Unsko-sanskog kantona i Operativna grupa zatvoriti migrantske centre kako je prethodno najavljeno, ministar Kljajić je odgovorio kako su kantonalne vlasti dugo vremena imale strpljenje s ovim problemo za kojeg viši nivoi vlasti očito ne mare, te da će, ako u utorak nakon sastanka sa njima ne bude rješeno ovo pitanje, krenuti u zatvaranje privremenih prihvatnih centara u Unsko-sanskog kantona, jer je neprihvatljiv daljni priliv migranata u ovaj kanton čiji broj ovih dana, kako je istaknuto, prelazi 6.000.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS