" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Oštro je, nakon konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, SDP osudio “nelegitiman i licemjeran pokušaj imenovanja prof. dr. Denisa Bećirovića za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka”. To je, kazali su, još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja i odobrenja Bećirovića i SDP-a.

– SDP zahtijeva da se odluka o nelegitimnom imenovanju stavi van snage u najkraćem mogućem roku, čime bi politički režiseri ovog neprihvatljivog i nepristojnog čina pokazali da posjeduju barem mrvicu ljudske i etičke dostojanstvenosti. Ukoliko se to ne dogodi, Denis Bećirović će sam podnijeti ostavku na funkciju na koju je izabran bez svog odobrenja i saglasnosti – poručili su iz SDP-a.

Bećirović nije prisustvovao konstituirajućoj sjednici zbog smrtnog slučaja u porodici, ali jeste na prvoj narednoj, održanoj 13. marta 2019. godine. Na toj sjednici, uprkos najavama iz SDP-a, Bećirović nije podnio ostavku.

– Kada je rasprava o zapisniku sa konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela u pitanju, Bećirović se nije javljao za riječ, a prilikom glasanja o usvajanju zapisnika sa iste bio je “suzdržan”. U jednom od svojih obraćanja javnosti nakon sjednice, delegat SDP-a također nije govorio o pitanju njegovog izbora za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka – ističe Istinomjer, koji obećanje SDP-a ocjenjuje kao “neispunjeno”.

Iz SDP-a u saopćenju u kojem su najavljivali Bećirovićevo povlačenje također ističu da on u Dom naroda ulazi “sa većim brojem glasova nego što su na Općim izborima 2018. zajedno dobila sva tri aktuelna delegata SDA”.

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine se biraju posredno. Biraju ih delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a, tako da je broj osvojenih glasova u neposrednim izborima u potpunosti irelevantan argument i ni u kom slučaju ne utječe na legitimitet i poziciju delegata u Domu naroda.

S druge strane, ako je Bećirovićev adut veći broj osvojenih glasova u odnosu na Bakira Izetbegovića, koji uopće nije bio kandidat na prošlim Općim izborima, to možda dovoljno govori o njegovom političkom kredibilitetu. Jednako je smislena i paralela između broja Bećirovićevih glasova, kao kandidata za Predsjedništvo na prostoru cijele FBiH, sa Asimom Sarajlićem i Amirom Fazlićem, koji su bili kandidati za Parlament FBiH, odnosno Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u ograničenim izbornim jedinicama unutar FBiH.

U konačnici su iz SDP-a, kada su već osjetili potrebu povlačiti paralele sa brojem glasova političke konkurencije, vjerovatno propustili spomenuti da je Bećirović izgubio izbore zbog manjeg broja osvojenih glasova u odnosu na kandidata SDA Šefika Džaferovića.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article