" />
Ponedjeljak, Februar 17, 2020
Banner Top
Udruženje BH novinari: Javni protest zbog pritiska na novinara

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni protest dr. Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „Prim dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića i zahtjeva da otkrije izvore informacija, koje je portal Klix dobio pišući o smrti jednog novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju još dvije bebe, rođene u ovoj bolnici početkom septembra 2019. godine, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

U saopćenju se navodi da je tokom intervjua direktor Kravić pozvao policiju s namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi s informacijama objavljenim na portalu Klix.

UO BH novinara smatra nedopustivim postupak Zlatka Kravića i ocjenjuje ga nedozvoljenim kršenjem prava na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja.

– U suprotnosti je s medijskim slobodama i pravom na slobodan i dostojanstven rad pozivanje policije i njihovo prisustvo tokom vođenja intervjua, kao i pokušaj dr. Kravića da novinara dodatno zastraši novim institucionalnim pritiskom – najavom tužbe i pozivom tužilaštvu da se uključi u istragu o “curenju” informacija iz ove zdravstvene ustanove – navodi se u saopćenju.

UO BH novinara zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mešanoviću i uredništvu portala Klix, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi s pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim slobodama općenito.

– Prava novinara i sloboda medija u BiH su zaštićeni zakonskim okvirom, kodeksom novinarske etike i evropskim standardima slobode izražavanja, uz obavezu njihovog prihvatanja i poštivanja od strane svih institucija i pojedinaca u ovoj državi, uključujući i direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Tags:

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS