" />
Subota, Oktobar 19, 2019
Banner Top
Učesnici “Marša mira” krenuli iz Sarajeva ka Nezuku

Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” i ove godine organizira ”Marš mira” Sarajevo – Nezuk – Srebrenica, osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli. 

U pohodu će učestvovati više od 30 osoba iz svih dijelova BiH. Prema planu, učesnici su danas krenuti iz Sarajeva, noćiti će na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom ”Maršu mira” Nezuk – Potočari 2019.

– S nama su prijatelji iz Italije, koji su odlučili ove godine ići s nama pješke, prijatelji iz Norveške koji su krenuli biciklima i prijatelji koji su krenuli iz Dubrovnika – kazao je Muhamed Papić, jedan od organizatora.

Najstariji učesnik pohoda iz Sarajeva ima 66 godina, dok je najmlađi šesnaestogodišnji Nedim Redžović.

– Krećem na ovaj pohod da bih odao počast žrtvama genocida počinjenog u BiH. Širimo ideju mira i želimo poslati poruku da se ovakvo zlo i ovakva sramota, i to u srcu Evrope, ne smiju zaboraviti i nikada više ponoviti – kazao je Redžović za “Avaz”.

Pohod je organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također, želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS