" />

Neki čekaju vize pred Konzulatom Slovenije, drugi tek traže posao u ovoj zemlji. No, namjera im je ista – otići iz Bosne i Hercegovine. U Banjaluci danas, hiljade građana na Sajmu zapošljavanja, traži bolju budućnost. To im obećava oko 20 slovenačkih firmi koje su u našu zemlju došle u potrazi za stotinama radnika.

Bolji život nadaju se ponudiće im Slovenija, država sa minimalnom platom od 640 eura, što je u odnosu na minimalac u BIH, više za oko 400 evra.

“Tražimo vozače, stabilne poštene radnike.” Koliko plaćate? “Plaćamo stabilno, stalno, mjesečno, dobro – za dobro odrađen rad” rekli su iz Firme Eurotek, Trebinje

Poslodavac iz Slovenije Danica Starić rekla nam je i koliko su plate kuvara u Sloveniji:

“Ovisi od regije gdje radi. Od 800 do 1300 evra.”

Ovi ljudi otiće da daleko od svog rodnog kraja nastave život. Neki će biti kuhari, konobari, vozači, drugi elektrotehničari, čistači, zavarivači, CNC operateri. Na Sajmu se traži i sobarica, poštara, mesara.

“Pretpostavljamo da se u roku od 2 sata nakupilo, više od 1000 posjetilaca. Danas imamo više od 20 izlagača, slovenačkih poslodavca, koji nude preko 150 radnih mjesta”, riječi su Špele Eruc sa slovenačkog portala za zapošljavanje Moje delo.com.

Samo Slovenija izdala je prošle godine skoro 14.000 radnih dozvola za građane BIH. To znači da se regularnim putem iz zemlje iselilo stanovništva koliko ima recimo opština Nevesinje, ili pak Donji Vakuf.

Odluka da odu kažu nije bila jednostavna, na sve je uticala ekonomska situacija. U Sloveniji će vjeruju imati duplo veće plate, ali razlog zašto odlaze navode, leži i u društveno – političkim okolnostima.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS