" />

Na posljednjoj sjednici Sabora islamske zajednice Bosne i Hercegovine nije prisustvovao reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Ovo je vrlo indikativno s obzirom da se reis nije pojavio pred sabornicima nakon otvorenog sukoba sa Čengićem. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Sabora Hasan Čengić. Na dnevnom redu, između ostalih tema, bila je priprema predstojećih ozbora u IZ-u i potreba izmjena Izbornog zakona.

Jedan od prijedloga je bio i da se zakonom onemogući politički angažman svih uposlenika i funkcionera Islamske zajednice, a ne samo imamima. Prijedlog je uputio glavni imam iz Cazina Said ef. Mujakić. Na ovoj prijedlog niko od imama nije imao primjedbu dok se lavina kritika obrušila na njega od strane Čengića, naibu-reisa Husein ef. Smajkića, Jusufa Zahiragića i Safeta Softića. Ova četvorka je poznata kao režimski klan i oni „drmaju“ Islamskom zajednicom već dvadesetak godina. Kao što je poznato Čengić se nalazi na američkoj crnoj listi, a Zahiragića je OHR sankcionirao kao funkcionera SDA tako što mu je zabranio bilo kakav politički angažman. On je navodno za nekoliko noći podijelio preko 4 hiljade stanova stranačkim aktivistima.

Polemika je bila toliko žustra da je Mujakić u jednom trenutku upitao Čengića: “Da li vi to meni prijetite?!“

Prijedlog, naravno, nije dat na glasanje, a mnogi imami su nakon sjednice tražili halala efendije Mujakića što se nisu smjeli oglasiti i javno ga podržati.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS