" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

U Sudu Bosne i Hercegovine je održano ročište u predmetu protiv Atifa Dudakovića i ostalih. Tužilaštvo je zatražilo oštrije mjere zabrane za sve optužene u ovom predmetu. Dudaković i 16 nekadašnjih pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine su optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Krajine 1995. godine.

Mogući utjecaj na svjedoke, čiji iskazi dokazuju izvršenje zločina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je navelo kao razlog za produžavanje postojećih i uvođenje novih oštrijih mjera zabrane za Atifa Dudakovića i 16 nekadašnjih pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Među pooštrenim mjerama zabrane predložena je zabranu približavanja svjedocima od 100 metara.

Vedrana Mijović, tužiteljica je zabranu obrazložila sljedećim riječima:

“Bojazan da će optuženi izvršiti utjecaj na svjedoke postoji naročito iz razloga što je veliki broj svjedoka zatražio mjere zaštite zbog učešća u ovom postupku te su prilikom davanja izjava istakli da osjećaju strah za svoju sigurnost i sigurnost svojih porodica”.

Kako navode postoji realna bojazan da bi optuženi mogli pobjeći, sakriti se, otići u nepoznato mjesto ili u inozemstvo, te je zbog toga predložena obaveza javljanja policiji dva puta sedmično. Dalje se traži zabrana napuštanja mjesta prebivališta, zabrana putovanja, te oduzimanje putnih isprava. Advokati optuženih odbacili su nove zahtjeve, navodeći kako Tužilaštvo nije dalo dovoljno argumenata za pooštravanje mjera zabrane, te su tražili da Sud Bosne i Hercegovine zahtjev odbije kao neosnovan.

Asim Crnalić, Dudakovićev advokat, je objasnio stav odbrane:

“Tužiteljstvo nije ponudilo kokretne razloge zbog kojih bi Sud mogao izvesti zaključak da postoji opasnost od bjekstva. Opasnost od bjekstva je razlog zbog kojeg se može izreći mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta i kao sporedna mjera zabrana putovanja”.

S druge strane, Nihada Buturović, advokatica Huseina Balagića, poručila je:

“Kontaktiranje sa svim svjedocima kako Tužilaštvo kaže sa svima onima koji imaju bilo kakve veze sa akcijom ‘Sana ’95.’, a to je sada nekih 20 do 30 hiljada osoba – dakle mi ne znamo ko su svi ti ljudi, ne znaju ni optuženi, to što se traži – po našem mišljenju je ne prihvatljivo”.

Odbrana optuženih navodi kako Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine ne poznaje situaciju da se mjere zabrane mogu produžiti nakon potvrđivanja optužnice, koja je u ovom slučaju potvrđena 24. oktobra. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je svjedočenja 447 svjedoka, od kojih 16 zaštićenih, te prilaganje više od 1.100 dokaznih materijala.

Facebook Comments
Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS