" />
Tim Judah: Da li je Macron provodio previše vremena sa Grabar Kitarović

Tim Judah, politički analitičar u britanskom Economistu, za N1 je izjavio da ne bi bio iznenađen da je izjava “BiH je tempirana bomba” došla od predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, a ne od Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske.

Judah je u razgovoru za N1 rekao da su mnogo veći problem teroristi koji se vraćaju u Francusku, gdje su se dešavali teroristički napadi u proteklih nekoliko godina.

“Ne bih bio iznenađen da su ove izjave došle od predsjednice Hrvatske, pošto je ono govorila ovakve stvari i ranije, ali se pitam da li je predsjednik Macron provodio previše vremena sa predsjednicom Hrvatske. Ove opaske su neobjašnjive jer su jednostavno pogrešne”, izjavio je.

“Mnogo su veći problem džihadisti koji se vraćaju u Francusku, gdje su se dešavali i teroristički napadi, nego ovi koji se vraćaju u Bosnu. Da je predsjednik Francuske rekao da je Bosna problem zbog toga što je disfunkcionalna država te da se mora uraditi više kako bi se učinila funkcionalnom, onda bi on bio potpuno upravu. Ali govoreći o džihadistima koji se vraćaju u Bosnu, što nije ništa veći problem za Bosnu nego za neku drugu europsku državu, čini stvar veoma neobičnom”, poručio je.

Judah je dodao da Macron jeste rekao da je problem više u Europskoj uniji koja mora sprovesti određene reforme kako bi bila više politički projekat nego da jednostavno služi kao tržište.

“On kaže da je ona disfunkcionalna sa 28 odnosno 27 država, ali da će biti jos disfunkcionalnija kad bude imala 32 države”, poručio je Judah za N1.

Macron je rekao da nije protiv proširenja Unije.

“On samo traži od Albanije više te je čak pohvalio Sjevernu Makedoniju. Ipak, to nije veoma pozitivno za problem proširenja s kojim se susreću vlade u Sarajevu, Skoplju ili Tirani. Ni sam ne bih bio posebno motivisan ovakvim opaskama”, izjavio je Judah.

Podsjećamo, u opsežnom intervjuu za ugledni list The Economist, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je govorio o državama koje žele pristupiti u EU, te se dotakao i Bosne i Hercegovine. Macron je BiH nazvao “tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku”.

Naime, govoreći o inkluziji drugih država u članstvo u EU, Macron je kazao da “ukoliko se ponizi Albanija, destabilizirati ćete region”.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS