" />
Utorak, Juli 23, 2019
Banner Top
Tijesto za pizzu gotovo za pola sata

Sastojci:

300 g brašna,

2 prstohvata soli,

180-200 ml mlake/tople vode,

6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca (plus kašičica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca).

Priprema:

  1. Suhi (ili svježi) kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00, dodajte mu so i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.
  1. Tijesto mijesite 10 minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta (što duže odmara, tijesto je prozračnije).
  1. Dok tijesto odmara, pripremite umak od paradajza. Narežite mozzarellu ili je natrgajte (ovisno o strukturi same mozzarelle).
  1. Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga stavite na papir za pečenje, nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je tako zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.
  1. Stavite tijesto na pleh na kojem ćete peći pizzu. Kistom dobro premažite tijesto maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom. Pizzu nadjenite omiljenim sastojcima i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni (ventilacija) na donju rešetku i pecite 8-10 minuta.
Tags: ,

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS