Petak, Februar 21, 2020
Banner Top
Thaci: Dodikov poziv na samit u BiH bio je ponižavajući

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objasnio je razlog neučešća na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEEPC), koji 8. jula počinje u Sarajevu i na Jahorini, a na koji ga je pozvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.”Uprkos spremnosti da učestvujem na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio mi je učešće i predstavljanje Kosova na tom sastanku”, naveo je Thaci na svom Facebook profilu.

Dodao je da je Kosovo uvijek bilo spremno za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

“Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je sada slučaj sa organizacijom SEECP-a u BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama”, istakao je kosovski predsjednik.

Ponašanje BiH je okarakterisao kao “neprihvatljivo i paradoksalno”.

“Njihovi predstavnici primjenjuju sasvim antievropsku praksu koja se ne razlikuje od one u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana nemaju nezaobilazni preduslov za put ka članstvu u EU. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i euroatlantskoj budućnosti, ali odbija da bude izložena i diskriminisana od bilo koga”, istakao je Hashim Tachi.

Podsjetimo, nakon poziva na samit iz Dodikovog kabineta su naveli da “Predsjedništvo BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom”.

Lider Kosova nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD-a koja je prošlog mjeseca održana u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS