" />
TEKTONSKA PROMJENA U HRVATSKOJ: SDP ispred HDZ-a, prvi put nakon 2016.

Prvi put od 2016., otkako se sprovodi istraživanje CroElecto, aktuelna najuticajnija opoziciona SDP, Davora Bernardića, ima veću podršku od vladajućeg HDZ, Andreja Plenkovića.

Kako je prenio Maxportal, kada bi naredne j bili izbori za Hrvatski sabor u celoj Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici za SDP bi glasalo 23,32 odsto, a za vladajući HDZ 21,20 odsto građana.

HDZ-ovim biračima postavljeno je i pitanje jesu li zadovoljni Plenkovićevim vođenjem stranke.

Iako je 50,56 odsto HDZ-ovih birača odbilo da odgvori na pitanje, nezadovoljstvo Plenkovićem iskazalo je 28,89 odsto, dok je samo 20,56 odsto izrazilo zadovoljstvo smjerom u kojem Plenković vodi HDZ.

Drugim riječima, da su iduće nedjelje izbori, u Saboru bi sedili SDP, HDZ i nacionalne manjine jer treća, četvrta i peta stranka zajedno nemaju ni 10 odsto podrške.

Neodlučnih ispitanika je čak 27,68 odsto, a stranke sa značajnim postotkom još su HKS (2,12), Most, koji je potonuo na ispod dva odsto (1,88) i stranka Ivana Pernara (1,06).

Preostale brojne stranke i nezavisne liste, uključujući GLAS i IDS (po 0,94 odsto) ne prelaze jednopostotnu marginu.

Istraživanje je sprovedeno 8. do 15. jula na reprezentativnom uzorku od 1.041 ispitanika stratifikovanom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stepen obrazovanja, radni odnos, pol).

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS