" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top

Presijecanjem vrpce i prigodnim programom danas je u Novom Travniku svečano otvorena nova zgrada Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić”. Za izgradnju zgrade utrošeno je blizu 2,5 miliona KM, a sredstva su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Srednjobosanski kanton, općina Novi Travnik i Turska razvojna agencija TIKA.

Svečanosti otvaranja nove zgrade škole prisustvovali su brojni predstavnici političkog i društvenog života, među kojima i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koc, te koordinator ureda TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je kako svi građani BiH moraju raditi na razvijanju dobrih odnosa među narodima.

– Želim da se zahvalim svima onima koji su pomogli da se izgradi ovako reprezentativan objekat u kojem će djeca imati sve uslove za rad. Obrazovanje je temelj svakog društva. Mi u Bosni i Hercegovini imamo ozbiljnih problema kada je u pitanju implementacija zakona, poput onog o osnovnom i srednjem obrazovanju i drugih zakona, jer ovo se odnosi na taj zakon. U BiH je moguće da sva djeca idu zajedno u školu, da nema segregacije i da se poštuje individualna osobenost i identitetska karakteristika svakog djeteta i mi treba da gradimo takav sistem. Put za to su zajednička nastavna jezgra i posebne grupe predmeta. Jako je važno u BiH razvijati dobre međuetničke odnose. Mi smo danas u Novom Travniku, sredini koja je izrazito multietnička i hvala Bogu da je tako, i ukoliko budemo, osim toga što smo svi u identitetskom smislu pripadnici naroda koji žive u BiH, mi svi prije svega treba da budemo Bosanci i Hercegovci – rekao je Džaferović.

Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH rekao je kako je bitno da se djeca druže i idu zajedno u škole bez podjela.

– Danas smo prisustovali otvaranju prvog dana nove školske godine u BiH i otvaranju jedne prelijepe škole koja je obnovljena zahvaljujući i zalaganju Turske razvojne agencije TIKA. Bili smo ovdje sa sretnom djecom i roditeljima i nastavnicima i ovo je izuzetno lijep dan. U BiH, multietničkoj BiH, cilj je da djeca pohađaju školu pod istim krovom, da se djeca druže i mi želimo jednu takvu tolerantnu atmosferu u obrazovanju i takvu Bosnu i Hercegovinu. Želimo doprinijeti školama i obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i sretni smo ako smo uspjeli dati barem mali doprinos – rekao je Koc.

Nizada Skrobo, direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik rekla je kako je izgradnja ove školske zgrade trajala od 2008. godine i da je uloženo oko 2.400.000 maraka.

– Mi smo danas otvorili novu školsku zgradu čija je izgradnja trajala od 2008. godine. U školi imamo 530 učenika i 50 uposlenih i naši učenici i naši uposleni će dobiti savremenu zgradu. Sredstva za ovu školu su obezbijedili Vlada FBiH, Vlada SBK, naša lokalna zajednica i TIKA. Svi zajedno od temelja do krova opremili smo ovu lijepu školu – rekla je Skrobo.

Dodala je kako je veliki značaj izgradnje ove škole.

– Ogroman je značaj. Mi smo dobili prelijepu zgradu, uslove dostojne učenika i čovjeka. U staroj školi, u iznajmljenom prostoru Đačkog doma gdje smo radili u podrumu, na tavanu, na pet spratova, stolarija je bila stara preko 60 godina, svaki dan je prijetila opasnost od urušavanja te se jedne godine se to i desilo, gdje su se urušili krov i plafon, te smo danas zaista presretni što smo dobili ovakvu zgradu – zaključila je direktorica Skrobo.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS