" />
Četvrtak, Novembar 14, 2019
Banner Top
Svađa SNSD-a i PDP-a: Ko je napravio više na putu ka NATO-u

Danas je nastavljena žestoka polemika između SNSD-a i PDP-a po pitanju NATO-a.

– Dodik i SNSD nisu i neće pristati da se pošalje Godišnji nacionalni plan za NATO i tu nema nikakve promjene našeg stava. S druge strane, ukoliko neko sprema neku vrstu prevare, nimalo nas ne iznenađuje da je i PDP dio takve prevare s obzirom sve što je PDP radio u prošlosti. Moramo upozoriti sve one kojima pada na pamet da povuku unilateralne poteza da će to definitvno dovesti do destabilizacije jer je to za nas sve u Republici Srpskoj, osim PDP-a, apsolutno neprihvatljivo, poručio je za N1 glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Partije demokratskog progresa je u prethodno optužila lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da “lažno i perfidno optužuje opoziciju, iako su sve i jedan dokument na NATO putu BiH potpisali SNSD-ovi zvaničnici, a uz Dodikov pristanak”.

Kovačević je odbacio navode PDP-a ustvrdivši da je SNSD samo provodio odluke donesene u NSRS-u u vrijeme kada su SDS i PDP činili vlast u ovom bh. entitetu.

“Za sve one koji kažu da je Nebojša Radmanović ili neko drugi iz SNSD nekada nešto potpisao, podsjećam da je Republika Srpska 2005. godine voljom većinom u NSRS-u, za koju su glasili i SDS i PDP, koji su bili vlast, usvojila Deklaraciju o starteškom opredjeljenju RS-a u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine koja je predviđala da BiH ide ka NATO-u. To su usvojili iz SDS i PDP i nametnuli kao stav Republici Srpskoj. SNSD je poštovao te stavove do onog trenutka kada je NSRS promijenio taj stav. Tog trenutka su svi predstavnici i zvaničnici iz RS-a na nivou ‘zajedničkih’ institucija trebali da promjene svoje ponašanje. Nažalost, to nisu uradili samo iz PDP-a”, kazao je za N1.

Kovačević je optužio bivšeg člana državnog Predsjedništva Mladena Ivanića kako je protivno stavu NSRS-a potpisao Strategiju spoljne politike BiH, koja je predviđala MAP, koja se koristi za diplomatske šamare zvaničnicima Republike Srpske.

“Podsjećam, da je Mladen Ivanić poslije Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a glasao za Strategiju spoljne politike Bosne i Hercegovine, koja je predviđala MAP, na šta nas danas podsjeća i možemo reći diplomatski nam udara šamare državni sekretar SAD-a Mike Pompeo. Tada je Ivanić prevario većinsku volju RS-a. Isto tako je Ivanić tokom posjete generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini, bez obzira na Rezoluciju NSRS-a, rekao da u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju MAP. Dakle to je djelo PDP-a, a sve ostalo je, da tako kažem, šuplja priča”, ocijenio je Kovačević.

Dodao je kako nema razlike između PDP-a, SDA i Željka Komšića kada je riječ o aktivaciji MAP-a.

“Kada smo nedavno imali partijske sastanke, PDP je jasno kazao da je za njih MAP jedno tehničko pitanje na koje se BiH obavezala. Između stava PDP-a, SDA i Željka Komšića ne postoji nikakva razlika. Dakle, PDP, SDA i Komšić su na jednoj strani, a SNSD i RS na drugoj. I tako će ostati”, poručio je za N1 glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Žestok odgovor PDP-a

Očigledno je da su u SNSD-u, u svojoj opsjednutosti PDP-om, sve pobrkali, čim su bili u stanju da izreknu tvrdnju da oni nisu ni sada, niti su ikada bili za NATO, za razliku od PDP-a, rekla je portparolka PDP-a Anja Petrović danas reagirajući na izjavu portparolka SNSD-a Radovana Kovačevića.

Ona je dodala da se SNSD ”izgubio u svojoj nestabilnoj i neodgovornoj politici”.

”Nije PDP-ov, nego SNSD-ov potpredsjednik Nebojša Radmanović taj koji je potpisao Sporazum o pristupanju BiH NATO programu ”Partnerstvo za mir” na sjednici NATO saveza u Briselu. U SNSD-u zaboravljaju da je upravo njihov potpredsjednik i Nikola Špirić koji je potpisao Sporazum o razmjeni bezbjednosnih informacija sa NATO-om, kao i intenzivirani dijalog između BiH i ovog vojnog saveza kojim je potvrđen je strateški cilj, a to je ‘što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”, istakla je Petrovićeva.

Petrovićeva je rekla da se SNSD se toliko izgubio u svojoj nestabilnoj, promjenjivoj i neodgovornoj politici da danas pokušavaju da negiraju da je Nebojša Radmanović u više navrata rekao da je strateški cilj BiH ulazak u NATO što je potvrdio i svojim potpisom na formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP):

”Podsjetiću i na Radmanovićevo pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem je rečeno da BiH na NATO putu želi da prati ‘svoje prijatelje Hrvatsku i Albaniju”, kazala je.

Dodala je i da nije PDP-ov, nego SNSD-ov visoki funkcioner nekadašnja zamjenica ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić koja je bila jedna od vodećih lobista za ulazak u NATO i javno isticala da je to cilj BIH.

”PDP-ov stav je oduvijek bio i ostao da na NATO putu moramo pratiti Srbiju i da ne smije biti granica vojnog saveza na Drini. Istorija, činjenice i upravo ova hronologija beščašća SNSD-a pokazuju da oni jedno pričaju, a drugo rade i umjesto što se bave PDP-om plasirajući neistine, bolje da ulože energiju da se ispetljaju iz priče u koju su vrlo svjesno ušli i u koju su, što je najtužnije, upleli i čitavu Republiku Srpsku”, zaključila je ona, saopćeno je iz PDP-a.

Tags: , ,

Related Article