" />
Petak, Decembar 6, 2019
Banner Top
Sutra konačna odluka: Ko će voditi Islamsku zajednicu narednih 7 godina

Izborno tijelo koje broji 403 člana u subotu će donijeti konačnu odluku o tome ko će u narednih sedam godina voditi Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Pred onima koji odlučuju, a među kojima se nalaze članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftije, glavni imami, čelnici fakulteta i drugih obrazovnih institucija, predstavnika medžlisa itd., bit će dva imena. Ime aktuelnog reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića i bivšeg muftije sandžačkog i aktuelnog poslanika u Skupštini Srbije Muamer ef. Zukorlić.

Ugled IZBiH

  • Izborno tijelo obuhvata kompletnu dijasporu, domovinske zemlje, Bosnu i Hercegovinu, izvršit će izbor između dva kandidata. Oni će se kratko predstaviti, a prethodno su već prezentirali svoje programe po muftijstvima. Svima je omogućeno jednako vrijeme i mogućnost pristupa onima koji glasaju. Vjerujem da će sutrašnji događaj proteći u jednoj normalnoj atmosferi i da će se ljudi opredjeljivati prema tome kakav su utisak stekli – kazao je za Radiosarajevo.ba potpredsjednik Sabora IZBiH Edhem Bičakčić.

Nadalje, Bičakčić naglašava da su očuvani svi demokratski principi u izboru reisul-uleme koji su tradicionalno bili imanentni ovom bosanskom društvu.

  • To je nešto što Evropa prepoznaje, razumije i nas približava u evropskim relacijama, gdje je ugled islamske zajednice u BiH vrlo visok, i on se i dalje mora unaprjeđivati – smatra Bičakčić.

Upitan kojim putem će krenuti zajednica nakon ovog izbora, da li je mudrost u očuvanja kontinuiteta u Zajednici, te gdje su u svemu tome reforme, Bičakčić kaže: “Mislim da će u svakom slučaju biti očuvano jedinstvo IZBiH i da će ona snažno krenuti naprijed i poslije ovih izbora”, piše Radiosarajvo.ba

No, saglasan je da članovi izbornog tijela trebaju voditi računa o posljedicama svojeg izbora.

Podsjetimo, nakon što su u augustu ove godine raspisani izbori za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Komisija za provođenje izbora pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH Safeta Softića utvrdila je prema prijedlozima iz osamnaest izbornih okruga, da četiri kandidature formalnopravno ispunjavaju uslove za reisul-ulemu propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice.

Među kandidatima su bili, pored Kavazovića i Zukorlića, i mostarski muftija Salem ef. Dedović i zamjenik reisul-uleme Husein ef. Smajić.

Komisija je u daljnjem procesu kandidature proslijedila Saboru IZ, najvišem zakonodavnom tijelu Islamske zajednice koje, kako je i predviđeno normativnim aktima IZ u BiH, potvrđuje kandidature i utvrđuje konačnu kandidacionu listu. Na kraju su utvrđena tri kandidata, odnosno Kavazović, Zukorlić i Dedović, da bi se mostarski muftija nedavno povukao, te je izbor sveden na dva imena o kojima će se sutra glasati.

Izvor: Hayat.ba

Tags:

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS