" />
Ponedjeljak, Novembar 11, 2019
Banner Top
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv generala Drekovića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koju je krajem prošle godine državno Tužilaštvo podiglo protiv generala Ramiza Drekovića, bivšeg kamandanta 4. i 5. korpusa Armije RBiH, kojom ga tereti za navodni ratni zločin, potvrdio nam je Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv generala Drekovića kojom ga tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

– On se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti. Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata. Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – saopćeno je nakon podizanja optužnice iz Tužilaštva.

Kako su tada naveli iz Tužilaštva, navode optužnice će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija nakon hapšenja generala Drekovića odredio mu je zabrane sastajanja sa svjedocima u predmetu, nakon što je odbio prijedlog Tužilaštva da mu odredi jednomjesečni pritvor.

U sudu BiH za petak je zakazano ročište za određivanje mjera zabrane Drekoviću, nakon potvrđivanja optužnice.

Ramiz Dreković je prilikom saslušanja u Tužilaštvu u potpunosti negirao da je počinio ono za što se sumnjiči, a njegovi advokati su kazali kako iz dokaza koje je njima predočilo Tužilaštvo ne proizilazi osnov sumnje za to.

Drekovića je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila 5. decembra u njegovom stanu u Sarajevu.

Nakon određivanja mjera zabrane pušten je na slobodu.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS