Srijeda, Novembar 13, 2019
Banner Top
Stavovi iz SDP-a: JNA i SDA su isti, sve koji ne misle tako treba izgurati iz Sarajeva u Zenicu

Zagovornici velikosrpske ideologije i realizatori te ideje, predvođeni Slobodanom Miloševićem, jednaki su Aliji Izetbegoviću i Stranci demokratske akcije (SDA). Stav je to pojedinih struktura unutar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, ako razložimo i rastumačimo tvrdnje koje se ovih dana javno iznose. 

– Danas sam imao čast biti u društvu dvojice važnih ljudi koji su znali pod enormnim pritiskom i najgorim prijetnjama za dobrobit BiH reći “NE!” nacionalistima. Jedan je Bogić Bogićević, a drugi Nermin Nikšić! Hvala im obojici – napisao je na društvenim mrežama Malik Garibija, SDP-ov ministar u Vladi Kantona Sarajevo.

Izjednačavanje historijske uloge JNA, čiji su ostaci četiri godina držali pod opsadom grad čiji stanovnici danas plaćaju Garibijino “prvo radno iskustvo”, sa ulogom političke opcije koja je, neovisno o odnosu prema politici koju zastupa ta stranka, dala veliki doprinos u organizaciji otpora je izazvalo žestoke reakcije. Bogić Bogićević je, što je historijska činjenica, rekao “ne” težnjama da JNA dobije dozvolu da pokolj počini legalno.  Kako su se kasnije stvari odvijale, dobro je poznato. 

Među rijetkima koji su sa odobravanjem dočekali Garibijino izjednačavanje JNA i SDA su njegove stranačke kolege poput Saše Magazinovića, Irfana Čengića i Damira Mašića, ali i koalicioni partneri iz Naše stranke kao što su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Jasmina Mršo.jhl

Upravo su pobrojani zvaničnici SDP-a i njihove kolege iz Naše stranke bili najveći protivnici stvaranja šireg probosanskog bloka na entitetskom i državnom nivou, koji bi se, kako su to kazali njihovi oponenti unutar Bh. bloka, suprostavio destruktivnim politikama SNSD-a i HDZ-a BiH. Izabrali su, s druge strane, očuvanje isključivo formirane vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno, kako to kažu u Našoj stranci, “Sarajevo republici”. Podsjećanja radi, Tarik Haverić iz Naše stranke je u TV gostovanju izrazio nadu da će Bh. blok sačuvati bar “Sarajevo republiku”. Moglo bi se protumačiti i kao posuđeno i zgodno iskorišteno ime nekoliko kolumni Aleksandra Hemona pod tim naslovom, ali budimo realni, stavovi tima Naše stranke sa sinoćnjeg sastanka u SDP-u više govore u prilog činjenici da su spremni žrvovati mnogo toga radi zamišljene “Sarajevske republike” u kojoj suvereno vladaju i raspolažu sa skoro milijardu KM budžeta. 

Eventualni ulazak u federalnu vlast i izbacivanje SDA bi, smatraju u SDP-u, trebalo poslužiti isključivo za jačanje vlasti u Kantonu Sarajevo. SDP-ov kantonalni zastupnik Damir Nikšić procjenjuje da Bh. blok treba SDA “izgurati u Zenicu”. Zenica, kao i svi ostali gradovi BiH koji se ne zovu Sarajevo, očigledno nisu vrijedni utroška energije. To već nije, što bi rekao Haverić – “Sarajevo republika”. 

– Znači, među nama rečeno: Ja sam za to da se izgura SDA po svaku cijenu sa federalnog nivoa kako bi lakše oslobodili glavni grad Sarajevo. Banja Luka i zapadni Mostar bi nas vjerovatno “pustili” da se obračunamo sa SDA jer im je posve svejedno šta se u Sarajevu kuha i ne boje se previše ljevice, što je dobro. U Sarajevu bi onda sabrali disidente i ljevičare iz ostalih dijelova zemlje i regije, sve koji traže zaštitu od autokratskih etnonacionalnih režima, vratili omjer popisa iz 91. pa i još “pomješanije”, SDA izgurali u Zenicu naprimjer i Sarajevo (dok još ima nešto trunja multietničnosti i internacionalizma) brendirali i napravili ne samo glavnim gradom već i progresivnim centrom regionalne i bh. ljevice, uporištem za kulturološki i politički obračun s njima – napisao je Nikšić.

Tags: , , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS