" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Čak 20 odsto građana Srbije je izjavilo i da mogu da biraju model zemlje u kakvoj bi voljeli da žive odabir pao na Rusiju

Gdje je Rusija po broju donacija Srbiji? Ustaljeno je mišljenje u Srba da se Rusi svakako nalaze barem pri vrhu te liste. Međutim, podaci Ministarstva za evropske integracije Srbije govore upravo suprotno – Rusija nije ni među prvih deset zemalja.

Na čelu ove liste od 2000. godine je Evropska unija, piše Blic.

– Zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do kraja 2016. godine, Evropska unija i njene države članice sa 4,31 milijardi eura realizovanih bespovratnih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprinijeli razvoju Srbije – pojedinačno gledano Evropska komisija je donirala 2,96 milijardi eura, Njemačka 357,51 miliona eura, Švedska 232,41 miliona eura i Italija 191,49 miliona eura – navodi se u izvještaju Ministarstva za evropske integracije.

Ipak, uprkos ovim pozitivnim rezultatima u korist Evropske unije, prema pomenutom istraživanju, čak 24 odsto građana Srbije i dalje vjeruje da je upravo Rusija zemlja koja je najveći donator Srbiji, a u pomenutom istraživanju čak 81 odsto građana je izjavilo da ne zna koliko otprilike Srbija godišnje dobija iz EU fondova.

Čak 20 odsto građana Srbije je izjavilo i da mogu da biraju model zemlje u kakvoj bi voljeli da žive odabir pao na Rusiju. Nešto više, 29 odsto njih se izjasnilo da je Njemačka zemlja na koju treba da se ugleda Srbija, dok je na trećem mjestu Švicarska.

Ipak, koliko sa jedne strane vlada neznanje u vezi sa donacijama iz Evrope, o ruskim su građani Srbije itekako obaviješteni, bar kada je riječ o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije. U prvom planu su letjelice migova 29 koje je Rusija poklonila Srbiji, ali Ministarstvo odbrane nikada nije otkrilo tačne troškove njihove modernizacije i sposobljavanja.

Također, ne može se govoriti ni o brojkama kada je riječ o ruskim donacijama, jer preciznog podatka nema. S obzirom na to da je u pomenutom istraživanju na devetom mjestu Kina sa donacijama u vrijednosti od 31,4 miliona eura, Rusija je na toj ljestvici po svoj prilici još ispod toga.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS