Srijeda, Juni 3, 2020
Banner Top

Pritisak javnosti da se rješi problem migranata urodio je samo novim praznim izjavama o izmještanju migranata iz privremenih prihvatnih centara.

Naš izvor uposlen u zaštitarskoj agenciji koja osigurava objekat BIRA-e tvrdi da je vlasnik agencije sa IOM-om potpisao ugovor na 4 godine, te da nema logike potpisati sa zaštitarskom agencijom a ne uraditi isto i sa vlasnikom objekta koji se osigurava. Objašnjava da je to ugovor koji ne mora biti ispoštovan i da se IOM nije na to ničim obavezao, ali dodaje kako on sumnja da će se nešto promjeniti kada je smještaj migranata u ovaj objekat u pitanju,jer su već uložena ogromna sredstva u infrastrukturu potrebnu za prihvat migranata.

Zašto trenutna skupštinska većina o tome ćuti i dopusta da se u javnosti daju proglasi koji nemaju nikakve jačine i koje niko neće ispoštovati niti iz IOM-a, niti iz vrha države?

Zašto ovako teška situacija, posebno za mještane koji žive u blizini BIRA-e, mora biti predmetom politizacije i dnevno-političkih prepucavanja? Šta je svrha većine i vlade osim da promjeni rukovodeće kadrove i postavi svoje? Šta se po pitanju migrantske krize i konkretno problema smještaja migranata u gusto naseljena područja kantona, uradilo u protekla tri mjeseca?

Zašto narodu davati lažnu nadu da će migranti biti izmješteni ako se već unaprijed zna da od toga neće biti ništa? Baš kao što je i Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća davao izjave da će srušiti novoizgrađene objekte u centru grada koji su počeli da se grade prije njegovog mandata kada je još tada znao da to ne može uraditi? Zašto se na takvim stvarima kupe jeftini politički poeni kad na njih više niko ne nasijeda, mladi odlaze a ovo malo starih što ostaje ne zaslužuje ovakav odnos vlasti.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS