" />
Srijeda, Novembar 13, 2019
Banner Top
Špijunska afera dospjela i na BBC: “SOA priskočila u pomoć predsjednici Grabar-Kitarović”

Špijunska afera, u kojoj su službenici Sigurnosno-obavješajne agencije (SOA) Republike Hrvatske vrbovali državljane BiH s ciljem diskreditacije naše zemlje kao terorističkog uporišta, dospjela je i do BBC-a.

Novinar BBC-a Guy De Launey izvijestio je o aktuelnoj aferi, uporedivši je sa neuspjelom političkom satirom, podsjetivši da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović označila BiH kao sigurnosnu prijetnju te kao utočiše za hiljade terorista. S obzirom na žestoku reakciju na te izjave, u pomoć je priskočila SOA kako bi navodnim činjenicama potkrijepila njenu retoriku.

BBC podsjeća da je portal Žurnal prošlog mjeseca objavio razgovore sa bosanskim muslimanima koji su tvrdili da ih je SOA pokušala vrbovati da prenose oružje na lokacije povezane sa selefijama. Kasniji pronalazak tog oružja bi, dodaju, opravdao izjave Grabar-Kitarović, koja je prije dvije godine poručila da u BiH postoji 10.000 osoba sa “radikalnim namjerama”.

Priča Žurnala je izazvala buru, a hrvatski premijer Andrej Plenković je priču nazvao “kreativnom manipulacijom”, dok je SOA optužbe okarakterizirala kao “lažne i zlonamjerne”, iako je potvrdila da su njeni službenici kontaktirali sa državljanima BiH koji su dali iskaze o vrbovanju.

U međuvremenu je, podsjećaju, i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio navode portala.

– Plan je bio diskreditirati BiH kao terorističko uporište i prijetnju regiji i Evropi – kazao je Mektić.

BBC piše da se kao logičan korak činila odluka Tužilaštva BiH da istraži ove navode.

– Ali se onda ispostavilo da je u fokusu istrage gospodin Mektić. Tužilaštvo je osumnjičilo ministra sigurnosti za otkrivanje tajnih podataka i davanaj lažnog iskaza. Mektić je istragu ocijenio kao “farsu za obmanjivanje javnosti”. Zbunjenost bi bila razumljiva. Međutim, Bosanci razumiju da se tvrdnje i protutvrdnje uklapaju u neugodnu etnopolitičku igru koja traje još od kada je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni 1995. godine – piše u izvješaju BBC-a.

Autor podsjeća da nacionalisti u BiH još uvijek promoviraju ideju secesije te imaju čvrste veze sa strankama u Hrvatskoj i Srbiji. U tom kontekstu izdvaja HDZ Hrvatske, koji u BiH ima “utjecajnu sestrinsku stranku” koja više radi u korist Hrvatske nego BiH.

Novinar Žurnala Avdo Avdić je za BBC kazao da je njegova priča rezultat višemjesečne istrage, ali i da je Tužilaštvo BiH iskazalo veoma mali interes za dokaze.

– Godinama smo upozoravali da naše komšije, Hrvatska i Srbija, kontroliraju ključne institucije u BiH. Ja sam dao iskaz u uredu tužioca, ali mi oni nisu postavili niti jedno pitanje vezano za ovaj slučaj – kazao je Avdić.

BBC podsjeća da je Predsjedništvo BiH naložilo Ministarstvu vanjskih poslova da Hrvatskoj pošalje protestnu notu.

– Vjerovatno su dobili informacije za koje smatraju da su značajne – kazao je za BBC glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje te dodaje:

– Očekujem da neće biti ozbiljnih posljedica po diplomatske odnose i saradnju u bilo kojem segmentu, uključujući i sigurnost.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS