Subota, Decembar 14, 2019
Banner Top
Šolaja: Merkel i Macron uputiće jaku poruku i BiH

Politički analitičar iz Banjaluke Miloš Šolaja u razgovoru za Vijesti.ba komentarisao je predstojeći samit premijera i predsjednika država Zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske i čelnika Evropske unije.

Domaćini sastanka, koji je u Berlinu zakazan za 28. i 29. april, su Angela Merkel i Emmanuel Macron. Mediji špekuliraju da su njemačka kancelarka i francuski predsjednik pozivom balkanskim liderima i čelnicima EU objelodanili da spremaju novu inicijativu za ovaj region.

No, Šolaja je mišljenja da na samitu neće biti ničeg epohalnog, već da se samo radi o jednoj od brojnih inicijativa kojima se pokušava unijeti red u političke procese u zemljama Zapadnog Balkana.

– Očigledno je da već sada ima dosta problema u našem regionu, prije svega u odnosima Beograda i Prištine, ali i pitanje BiH ostaje otvoreno zbog njene unutrašnje nestabilnosti i nesposobnosti da se formiraju institucije – rekao je Šolaja.


Čelnici Francuske, Njemačke i EU iz Berlina će, nastavlja naš sagovornik, liderima zemalja Zapadnog Balkana vjerovatno pokušati ukazati šta i na koji način treba da rade. Međutim, Šolaja ocjenjuje da te poruke neće biti bitno drugačije od onih od ranije.

Naglašava ni da, kada se konkretno radi o BiH, na sastanku u Berlinu neće biti ničeg novog, te da će vjerovatno još jednom biti naglašeno kako je za stabilnost same zemlje jako važno da se konstituišu stabilne političke institucije u skladu s voljom birača.

– Naravno, podrazumijeva se i da će oni ponovo naglasiti taj evropski put, a naročito je bitno što će to uraditi lideri Njemačke i Francuske, zemalja oko kojih se “vrti” cijela EU. Bit će to jedna snažna poruka, samo je nepredvidivo koliko će ona odjeknuti u ušima naših predstavnika. A ja čisto sumnjam da će imati nekog efekta – dodaje Šolaja.

Na samit u Berlin pozvani su brojni premijeri i predsjednici zemalja Zapadnog Balkana, a među njima je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. No, ono što je naročito zanimljivo je da poziv nisu dobili ni predsjedavajući Milorad Dodik, ali ni preostala dva člana kolektivnog šefa države.

Na taj način, govori naš sagovornik, čelnici EU vjerovatno su željeli ukazati kako ne funkcionišu stvari na unutrašnjem planu u BiH, odnosno da ne funkcionišu njene institucije izvršne i zakonodavne vlasti.

– Jednostavno, mi živimo u nekom vakuumu i u tom smislu postavlja se pitanje legitimizacije predstavljanja. Jedino je Predsjedništvo i legalno i legitimno, ali bez ovih institucija i njihove aktivnosti nisu prihvaćene od strane predstavnika EU. Oni predstavnici koji budu tamo neće ni biti autorizovani da ostvare bilo šta, već će više biti u funkciji kurira koji će prenijeti poruke – ističe Šolaja.

Ne isključuje ni mogućnost da se nepozivanjem Dodika ostvaruje ono što su pojedini analitičari prognozirali, a to je da će mu i EU, nakon SAD-a, nametnuti određene sankcije.

– Ništa se u vezi BiH ne događa a da Washington i Brisel u nekoj mjeri ne rade koordinisano. Brisel je taj koji ostvaruje dosta politika zacrtanih u Washingtonu, tako da su i sankcije Dodiku jedna od mogućnosti – rekao je Šolaja.

Međutim, ipak je mišljenja kako je to više neka vrsta upozorenja EU da ne funkcionišu stvari na unutrašnjem planu u BiH.

– Mislim da je to više poruka cijeloj BiH, odnosno njenom političkom sistemu, da se ne primjenjuju rezultati izbora, čime se apsolutno negira taj demokratski kapacitet cijele države. Jer, bez implementacije izbornih rezultata, izbori gube svrhu – zaključuje Šolaja u razgovoru za Vijesti.ba.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS