" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je najnovije istraživanje o raznim falsifikatima, kojih je, kako kažu, iz godine u godinu sve više na tržištu.

Od ukupno pet sektora s najvećim gubicima u prodaji zbog porasta falsifikata (sektor lijekova, odjeće, pametnih telefona, kozmetike kao i vina i žestokih pića), sektor pametnih telefona zauzeo je treće mjesto s ukupnim gubitkom od 45 miliona eura, odnosno 15 posto zvanične prodaje.

Naime, falsifikati uzrokuju ogromne ekonomske gubitke unutar EU, a na godišnjem nivou riječ je o iznosu od oko 60 milijardi evra, što predstavlja iznos od 116 eura po građaninu Evropske unije.

Detaljniji pregled aparata, kao i provjera njegovog IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija

Za samo godinu dana kroz države članice EU prošlo je ukupno 41,3 miliona krivotvorenih uređaja u vrednosti od 670 miliona eura, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje, uključujući i njihove dijelove.

VIP OSIGURANJE JE ŽESTOKO DERANJE! Primamljiva ponuda mobilnog operatera i osiguravajuće kuće JE OZBILJNA NAVLAKUŠA!

Trend porasta falsifikata nije zahvatio samo Europsku uniju, već i cijeli svijet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prema kojima u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu nije original.

Na prvi pogled, krivotvoreni i originalni mobilni uređaji izgledaju jednako. Ali, samo na prvi pogled. Detaljniji pregled aparata, kao i provjera njegovog IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija.

Ukratko – dobro istražite model uređaja koji želite da kupite, saznajte u kojim bojama i pakovanjima dolazi, kupujte samo kod ovlaštenih prodavaca koji vam mogu izdati garantni list i kojima se možete požaliti ako nešto ne radi. Provjerite IMEI broj koji svaki mobilni telefon mora da ima, ali i obratite pažnju na samu izradu uređaja (koliko je kvalitetna, kako izgleda, odgovara li izgled onome što ste vidjeli na stranicama proizvođača).

Možete da pogledate i internet stranicu “Spot a Fake phone”, a najjednostavniji način da budete sigurni da ste kupili original jeste da to radite kod ovlaštenih prodavaca i da insistirate na garantnom listu.

Tags: , ,

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS