" />
Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
ŠOKANTNO OTKRIĆE: Vrh ISIL-a ima hrvatske pištolje!

Abu Bakr al-Bagdadi, šef terorističke organizaacije ISIL-am objavio je nakon dulje pauze novu video poruku čijom pažljivom analizom u oči upada i jedna poveznica s Hrvatskom.

Naime, dok vođa ISIL-a razgledava neke dokumente, jedan njegov tjelohranitelj pokazuje pištolj u futroli. Jedan analitičar specijaliziran za oružje u upotrebi na Bliskom istoku zaključio je da je riječ o HS.9, proizvodu karlovačkog HS Produkta. Pažljivim pregledom čini se da je isti analitičar doista u pravu, pišu hrvatski meediji.

Određeni detalji ručke su identični, a u prilog ide i činjenica da je prije nekoliko godina barem 20.000 takvih pištolja završilo u rukama iračke policije i specijalnih jedinica. Uzevši u obzir da je tamošnja policija poznatija po razbacivanju novcem i jeftinom prodajom svega što mogu ponuditi na crnom tržištu, vrlo vjerovatno je tako i taj pištolj završio u rukama terorista. 

Hrvatske puške,VHS-2, također redovno završava diljem Bliskog istoka zato što ih iračka policija zaduži i proda. Amerikanci su se susretali sa sličnim problemima dok su značajnije finansirali tamošnju vojsku i policiju. Redovito su pronalazili “nevidljive divizije” gdje bi na papiru bilo nekoliko hiljada vojnika pod punom vojnom spremom, a zapravo je bilo riječ o nekoliko stotina loše opremljenih dobrovoljaca. 

Vojnu opremu i sav ostali materijal bi nadređeni rasprodavali čim bi im stigao. Novac bi, naravno, ulagali u vile i luksuzne automobile. Sumnjamo da se išta značajnije promijenilo i nakon što je ISIL preuzeo velike dijelove države, pa čak niti nakon krvaog sloma Islamske države.

Na prikazanoj snimci vidi se pucanje iz bacača RBG-6za kojeg je Večernji list prije nekoliko godina pisao da se proizvodi u tvrtki “Metallic” u Rijeci. Zna se da je nastao u prvim godinama Domovinskog ratai da su ga koristili hrvatski specijalci u ratu po Hrvatskoj i BiH te da ga i danas posjeduje HV.

Prije tri godine svijet je obišla vijest da je među oružjem koje je Sirijska vojska zaplijenila od boraca Al-Nusre, bilo i ono proizvedeno u Hrvatskoj.  U gradiću Atman u Siriji, udaljenom od Jordana četiri kilometra, pronašli su projektile i raketni bacač OSA te hrvatski ručni bacač granata RBG-6, a fotografije su se našle na Twitteru. Riječ je očito o hrvatskom izvozu za sirijske pobunjenike preko Jordana.

Radilo se o prodaji 3000 tona oružja vrijednog 6,9 miliona dolara u 2012., te još 26 miliona dolara oružja u 2013. Praktično od svog osnutka, hrvatskim oružjem znao se hvaliti i ISIL. Informacija od prije šest godina zapravo je tog dana bila iznešena u Saboru, u godišnjem izvještaju MORH-a, i niko nije primijetio da se navodi da je za tu godinu Hrvatska planirala u Jordan izvesti četiri puta više oružja nego godinu ranije.

radi se o 380 bacača granata, 38 komada “vojnog oružja”, dva miliona komada streljiva, hiljade pušaka i kaciga… I dok je za puške VHS-2 kao i za pištolje HS-9 bilo jasno da najvjerojatnije potječu iz legalnog izvoza u Irak, koji je tada bio u haotičnom stanju što se tiče svoje državne vojske, pa su oružje pojedinci ilegalno preprodavali čak i direktno ISIL-u, sa Sirijom je stanje bilo drugačije. 2016. vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak slučaj je ovako komentirao:

“Što se Sirije tiče, tu je očito riječ o oružju koje je tamo došlo drugim putevima. Ili je u Siriju došlo preko Jordana ili je zarobljeno na bojištu, što je problematično jer je izvoz oružja u Siriju zabranjen. Svi podaci o hrvatskom izvozu oružja mogli su se vidjeti iz Godišnjeg izvješća, no nakon skandala s izvozom za Siriju preko Jordana iz 2012., hrvatske vlasti su izvješće sasvim zatvorile. Na štetu javnosti i sramotu države. O tome je nedavno bilo govora i na UN-ovu odboru za ljudska prava.”

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS