" />
Utorak, Novembar 12, 2019
Banner Top
Šokantna izjava predsjednika Evropskog vijeća: “U BiH samo čudom ne dolazi do krvoprolića”

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocijenio je za poljski list Gazeta Wyborcza da je uspjeh to što je ostala evropska perspektiva za Zapadni Balkan uprkos umoru od proširenja, jer bi bez aktivnosti Evropske unije situacija u toj regiji bila neuporedivo gora, a Balkan je za EU evropska griža savjesti.

To što sam uspio da očuvam evropsku perspektivu za zemlje te regije smatram također za uspjeh. Trenutno nema impulsa za proširenje Unije u taj dio Evrope, ali to zamrzavanje ne znači zatvaranje. Na Balkanu u svakom trenutku može da se desi nešto loše”, kazao je Tusk u opširnom intervjuu povodom titule “Čovjek godine”, koju redovno dodjeljuje taj poljski liberalni list.

Predsjednik Evropskog vijeća, bivši poljski premijer upozorio je da u Bosni i Hercegovini samo čudom ne dolazi do krvoprolića, a da je i u Evropi toliko mnogo glasova koji govore “treba oduzeti što je naše”, prenosi beta.

Orban se neodgovorno šali da je Mađarska jedina zemlja koja graniči isključivo sa mađarskom manjinom. Putin šalje vojsku da brani navodno Ruse van granica zemlje. Srbiju od nekih oštrih poteza suzdržava perspektiva pregovora o ulasku u Uniju. Čak i Slovenija i Hrvatska se spore oko granica. Bez naše aktivnosti i pritiska situacija bi bila neuporedivo gora”, kazao je Tusk.

Tags: ,

Related Article

No Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS