" />
Ponedjeljak, Mart 30, 2020
Banner Top
Slučaj Stanivuković! Ko koketira sa četništvom završi na smetljištu povijesti

Brojne su reakcije, kako javnosti tako i političara, nakon vijesti da se mladi opozicioni političar iz Banje Luke Draško Stanivuković u Foči fotografirao sa četničkom zastavom. Potez je to koji ne mogu opravdati ni oni koji su u Stanivukovića polagali nadu da predstavlja novi politički val koji će donijeti zdrave promjene na političku scenu.Malo je koji političar iz Republike Srpske, izuzev Milorada Dodika, u posljednje tri godine dobio toliko pažnje u cijeloj državi kao što je Draško Stanivuković. Svakodnevno medijski eksponiran razgrnuo je sebi put u perjanicu opozicije u Republici Srpskoj. Na tom putu koristio je sličan rukopis kao što je to, primjera radi, u Hrvatskoj radio Ivan Pernar. Moć društvenih mreža u svakodnevnom reklamiranju svojih poteza upregnuo je u kočije svog političkog djelovanja.

Kao protivnik vlasti u Republici Srpskoj, a naročito protivnik Milorada Dodika, brzo je neskrivenim simpatijama dočekan i u FBiH. Pojavljivao se gdje je pozivan, a i gdje nije. Neki su ga prozvali i “zlatnim dečkom politike”, novom nadom i šta sve ne.

Ipak, Stanivukovićev stav o karakteru rata, nijekanjem i negiranjem genocida, pozicije i uloge Republike Srpske nije ništa drugačiji od bilo kojeg drugog političkog aktera iz tog entiteta. Bez obzira na to što je i ranije imao određene poteze, izjave i komentare koje su one probosanske političke snage osuđivale, posljednji čin ovog političara izazvao je najbrojnije reakcije.

Stanivukovićevo poziranje u Foči uz četničku zastavu pokrenulo je lavinu osuda. Branio se mladi kadar PDP-a da nije znao ni s kim se fotografiše, niti koja je zastava ispred njega. Želeći očito poručiti da je velika zvijezda pa su ga mnogi opsjedali za autogram i fotografiranje. A bolno je naročito što se četništvo i danas slavi, naročito u Foči, gradu u kojem je proliveno mnogo krvi nedužnih Bošnjaka, a koliko je krvi primila, od zločina koje su počinili oni koji su se ogrtali istom zastavom kao što je ona kojom su se šepurili prije nekoliko dana u Srednjoškolskom centru u Foči, samo Drina zna.

Mnogi su na društvenim mrežama istakli razočarenje. Odnosno, razočarani su očito oni koji se vode politikom “manjeg zla” pa su pored Dodika u Stanivukoviću vidjeli neki iskorak. A mladi Stanivuković je očito iskoračio i to na negativnu stranu povijesti. Prečesto je koketiranje sa četništvom da bi bilo slučajno.

A i Stanivukovićeva kolegica iz PDP-a Jelena Trivić je prije nekoliko mjeseci bez srama reklamirala i hvalila lik i djelo Draže Mihailovića. Evidentno je da mlade opozicione nade u RS-u traže političko gorivo na četnički pogon, kako bi možda dokazali da ne rade za Sarajevo ili ne dao Bog za BiH.

A još veći problem od Stanivukovićevog poziranja uz četničku zastavu je nemoć i inferiornost države da zakonski ukine i zabrani, prvo djelovanje četničkog pokreta, potom korištenje četničkih zastava, ali i procesuira sve koji slave ili koketiraju s pokretom koji je smješten na smetljište povijesti.

Izvor: Klix.ba

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS