Nedjelja, Oktobar 20, 2019
Banner Top
Školski direktori podnose ostavke nakon odluke o gašenju škola u Krajini

Direktori osnovnih škola u Unsko-sanskom kantonu počeli su podnositi ostavke nakon odluke da se od školske 2019/2020 u ovom kantonu zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih. To u praksi znači da će bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika.Prvi je ostavku podnio direktor Osnovne škole “Cazin I” u Cazinu Zlatko Sabljaković, a sada se na tu odluku odlučila i direktorica Osnovne škole “Stijena” Ajka Toromanović. U ostavci je direktorica Toromanović napisala kako je ponosna na brojne aktivnosti koje su urađene za dobrobit učenika, nastavnog osoblja i same škole, te napisala kako u dvije godine mandata nije bilo nikakvih nepravilnosti u radu škole. 

“Ponukana zvaničnim dopisom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o ukidanju područnih škola ‘Zmajevac’ i ‘Vilenjača’, najavljenog otpuštanja nastavnog i pomoćnog osoblja sa značajnim radnim iskustvom, odlučila sam da podnesem ostavku na mjesto direktora JU OŠ ‘Stijena’, jer ne mogu i ne želim sebi dozvoliti da ja budem ta koja će potpisati otkaze svojim radnim kolegma, a niti sudjelovati u ukidanju škola”, napisala je između ostalog direktorica JU OŠ “Stijena” Ajka Toromanović. 


Toromanović je dodala i da su reforme u školstvu ali u svim drugim oblastima poput visokog obrazovanja, zdravstva, javne uprave neophodne, ali da krenuti prvo u reforme obrazovnog sektora u osnovnim i srednjim školama nije niti ispravno niti moralno


Podsjećamo, u Unsko-sanskom kantonu trenutno postoje 74 centralne i 120 područnih škola, a nakon implementacije predloženih mjera, u USK trebalo bi biti zatvoreno ukupno 39 škola, a najviše područnih. U praksi to znači da će bez posla ostati 229 učitelja i nastavnika, ali sigurno i određeni broj ostalog osoblja poput domara, higijeničarki i slično.

Tags: ,

Related Article