Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Sjetili se zaboravljenih boraca: Kozlica i Budimlić zatražili sredstva za Fondaciju koja se bavi utvrđivanjem istine

Heroji odbrane Bihaća i Bosanska krajine sve su češće na udarima onih od kojih su se već jednom odbranili. Laži, podvale, insinuacije i montirane optužnice su glavni problem s kojim se danas suočavaju nekadašnji komadanti i borci 5. Korpusa Armije R BiH. Istina se pokušava zamagliti i okrenuti u korist agresora i ratnih zločinaca, zbog čega je vrlo značajno pozabaviti se utvrđivanje činjenica o stradanju stanovnika Bosanske krajine, ali sudbinom Krajišnika koji su zarobljeni i odvedeni u zatočeništvo tokom perioda 1992-1995. godine.

Kako bi pomogli i financijski olakšali ovaj proces, Arnel Kozlica i Asmir Budimlić (SDA) na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća uputili su amandman kojim su zatražili od gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da prilikom izrade Budžeta planira i obezbjedi isplatu sredstava koja će namjenski biti usmjerena prema Fondaciji za utvrđivanje istine o stradanju civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika Bosanske krajine.

“Politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikada neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u periodu koji je iza nas. S tim u vezi, naša je obaveza da damo konkretnu a ne samo deklarativnu podršku. Odobrena sredstva, Fondacija bi namjenski koristila za finansiranje pravne pomoći svim pripadnicima 5. Korpusa protiv kojih se trenutno vode sudski procesi ili su protiv njih podignute optužnice.”, između ostalog se navodi u obrazloženju ovog Amandmana

Vijećnici Kozlica i Budimlić su za ove potrebe tražili da se u Budžet Grada Bihaća uplanira 100.000 KM. Jučer je usvojena polovina tog iznosa, i dato obećanje da će druga polovica biti usvojena u rebalansu Budžeta.

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS