Petak, Oktobar 18, 2019
Banner Top
SJEDNICA VSTV-a POČELA BURNO: “Trebamo podnijeti kolektivnu ostavku”

“Smatram da svi trebamo podnijeti kolektivnu ostavku kako bismo sačuvali kredibilitet institucije”, kazao je na današnjoj sjednici Goran Nezirović, član VSTV-a BiH.

Na izjavu Nezirovića, reagovala je Ružica Jukić koja je kazala da smatra da ne treba podnijeti ostavku i da za to ne vidi nijedan razlog.

Podsjetimo, jutros je počela trodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Na sjednici je prisutan i predsjednik Milan Tegeltija, koji se vratio sa godišnjeg odmora.

Prvog dana zasjedanja VSTV-a raspravljati će i o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili ovom tijelu.

Pojedini članovi VSTV-a žustro su raspravljali o dojmovima da se Vijeće podijelilo na nacionalnoj osnovi.

Nosioci rasprave bili su Monika Mijić i Selim Karamehić. Mijić je ocijenila kako se Vijeće počelo dijeliti, da “ne vlada sobom i svi se boje”. Karamehić je zaključio kako je “degutantna priča o nacionalnoj podjeli”, prenosi N1.

Nakon što je usvojen dnevni red, uslijedila je desetominutna pauza na kojoj je Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara BiH, dala izjavu za medije te objasnila šta je podrazumijevala pod tim kada je kazala da se Vijeće etnički raspodijelilo. 

– Dojam da se Vijeće raspodijelilo stekla sam od momenta kada se to u medijima počelo isticati. Međutim, moram reći da je mene iznenadilo da je četvero kolega iz Vijeća odlučilo da da zajedničku izjavu, posebno što su sve četvero bošnjačke nacionalnosti. I ono što mi je bilo interesantno jeste da kolege nisu kontaktirale mene, eventualno se možda i ja želim priključiti njihovom mišljenju. Predsjednik Tegeltija davao je izjave u osobnom svojstvu, ovo je prvi put da su se određeni članovi Vijeća udružili i dali zajedničko saopćenje i to samo bošnjački članovi Vijeća – kazala je Mijić. 

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS