" />
Petak, August 23, 2019
Banner Top

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od Policijske stanice Trebinje dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Harisa Silajdžića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

Povodom toga, Silajdžić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da je ovdje riječ o dobro osmišljenom i finansiranom projektu čiji je cilj relativiziranje već izrečenih presuda.

– Riječ je o trećem ili četvrtom pokušaju ove vrste, a krajnji cilj je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka BiH. Dakle, treba je podijeliti. Ovo bi trebalo pomoći onima koji su počeli zagovarati prekrajanje granica na Balkanu – kazao je Silajdžić za BIRN BiH.

Istina i činjenice u optužbama koje dolaze iz PS Trebinje ne igraju nikakvu ulogu, mišljenja je Silajdžić.

– Baš kao iz Himlerovog priručnika za medijske strategije. Nije im jednostavno. Treba održavati u suštini jedan fašistički projekt naočigled cijelog svijeta – zaključio je Silajdžić.

”Silajdžić se prijavom PS Trebinje sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”, navodi Cvijetić.

Inače, Silajdžić je kao član Stranke demokratske akcije (SDA) obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.–1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.–1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS