" />
Subota, Juli 20, 2019
Banner Top
Sigurnosni problem / Ramić: MUP USK-a nema kapacitete da se nosi s migrantskom krizom

Povodom zadnjih dešavanja u Krajini i ubistva 24-godišnjeg migranta iz Maroka, te sve češćih kritika koje Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiva u posljednje vrijeme kada je u pitanju migrantska kriza, danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona održana konferencija za medije.

Anel Ramić ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona obratio se medijima istaknuvši da MUP USK nema materijalno-tehničkih kapaciteta niti nadležnosti da se nosi s cijelom situacijom.

„Jutros sam kontaktirao gospodina Mektića ministra sigurnosti BiH od kojeg sam zatražio da se najproblematičniji migranti koji su vršili određena krivična djela prebace u migracione centre koje naša zemlja ima a koji su trenutno prazni, ali mi nije dao konkretan odgovor. Insistirao sam da se pojača granica na istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, ne samo kroz 50 službenika Disgtrikta Brčko i MUP-a RS-a, već jedan veći broj njih, zamolivši ga da napravi jedan sastanak na kojem bi bili prisutni svi ministri unutrašnjih poslova, komesari i ljudi iz ministarstva odbrane kako bi se iznašlo rješenje za spriječavanje ulaska migranata u našu zemlju u kojoj je trenutno Unsko-sanski kanton najugroženiji, jer mi ovdje nemam niti ovlaštenja niti imamo ljudstva i sredstava da se nosimo s ovom krizom koja prijeti da poprimi veće razmjere“, istako je ministar Ramić

Nakon ubistva migranta iz Maroka koje se dogodilo neki dan u Velikoj Kladuši, policija Unsko-sanskog kantona vrši redovnu kontrolu i pretres Đačkog doma u kojem su smješteni migranti, te nedvoršenog objekta Doma penzionera u kojem je nelegalno boravio određen broj migranata. U tim pretresima policija je pronašla određen broj predmeta s kojima se mogu nanijeti tijelesne povrede. Ramić je naglasio kako policija Unsko-sanskog kantona vrši svakodnevni i stalni nadzor mjesta u kojima borave migranti, te dodao kako MUP USK nije prava adresa na koju treba slati kritike u vezi sa migrantskom krizom.

„Ispred Đačkog doma je postavljen punkt i četiri specijalca koja vrše kontrolu i nadzor tog mjesta kako građani ne bi svojevoljno ulazili među migrante i izlagali se eventualnim neugodnostima i problemima. Međutim, mi ne smijemo ograničiti kretanje migranata, ali držimo situaciju pod kontrolom onoliko koliko smo u mogućnosti, ali prava adresa na koju se javnost treba obratiti je Vijeće ministara BiH i Krizni štab koji je nedavno formiran i kojim predsjedava ministar Mektić. Oni trebaju da urgentno rješavaju ovaj problem već danas bez odlaganja. U telefonskom razgovoru sa ministrom Mektićem, dobio sam informaciju da će se danas održati elektronska sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj bi se trebalo odbriti stavljanje u funkciju migrantskom centra u naselju Polje i Donja Vidovska gdje postoje hale Agrokomerca koje su u nadležnosti Vlade Federacije BiH. Ovim putem apelujemo na građane da prijave bilo kakve vrste problema kako bi policija mogla na vrijeme intervenisati, a također apelujem na više nivoe vlasti i svih nadležnih organa i institucija da se što prije uključe u rješavanje ovog problema jer mi nemamo kapcitete da se nosimo s ovim problemom“, istako je na kraju Ramić

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS