" />
Subota, August 24, 2019
Banner Top
Sedam veličanstvenih u najžešćoj predsjedničkoj utrci do sad!

Samo su Šefik Džaferović i Fahrudin Radončić na zakovanim pozicijama i sigurno će ishod trke između njih dvojice odlučiti i pobjednika ovogodišnjih izbora

Prema dosadašnjim informacijama listu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sačinjavat će sljedećih sedam imena: SDA – Šefik Džaferović, SDP – Denis Bećirović, SBB – Fahrudin Radončić, BPS – Sefer Halilović, SBiH – Amer Jerlagić, Nezavisni kandidat – Mirsad Hadžikadić, NB – Senad Šepić.

Ako i ima novih kandidata, manje više, sve će ovo biti stara ili bar dobro poznata politička priča. Tako da se može reći da je prvo poluvrijeme izborne kampanje za bošnjačkog člana Predsjedništva ipak pripalo SDA-u u kojem je izgubio utakmicu Denis Zvizdić. Pored Zvidzića na SDA-ovoj klupi ostala je i Sebija Izetbegović.

Bilo je spekulacija o kandidaturi Harisa Silajdžića i one nisu bile bez osnova. Ali ovaj veteran bosansko-hercegovačke politike sasvim sigurno je imao dobre procjene da on više nema šta tražiti u politici te se definitivno povukao. Njegovo mjesto, reklo bi se, zauzeo je Denis Bećirović. Jer otprilike koliko se Bećirovič udaljio od ljevice prema desnici, Silajdžić bi se udaljavao od desnice prema ljevici. Tako da će Bećirović poput buridanovog magarca koji je trčkarao izmeću dva plasta sijena trčkarati tokom kampanje između birača od krajnje ljevice do birača na krajnjoj desnici. Tako će se pogubiti, a sigurno, pored favorirziranja na društvenim mrežama, izgubiti utakmicu.

Šepić, Jerlagić i Hadžikadić jesu novi kandidati ali ne mogu nikoga bitno ugroziti. Zbog nejakih stranačkih „pleća“ mogu biti moneta za potkusurivanje sa nekim od trojice jačih kandidata. Zato nije isključeno da neki od nih povuče kandidaturu i pozove svoje pristalice da glasuju za kandidata one stranke s kojom je istrgovao neku funkciju koju će obavljati poslije izbora.

Samo su Šefik Džaferović i Fahrudin Radončić na zakovanim pozicijama i sigurno će ishod trke između njih dvojice odlučiti i pobjednika ovogodišnjih izbora. To SDA zna i zato je kampanja prorežimskih medija isključivo uperena protiv Radončića. Opet SBB-u nije mrsko da je Zvizdić izgubio od Džaferovića jer ipak je bar za nijansu ovaj prvi bio popularniji kod Bošnjaka od ovog drugog.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS