" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

U Muzeju AVNOJ-a u Bihaću u proteklih nekoliko dana građanima su se predstavila sva tri kandidata za predsjednika SDP-a BiH Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Edin Delić. Po ovom redoslijedu su i nastupali, a zainteresovanost građana na svakom sljedećem skupu bila je mnogo veća.

Smrt fašizmu

Podrška iz grada Bihaća i obećanja izrečena ispod originalnog natpisa Smrt fašizmu, sloboda narodu svakom socijaldemokrati mnogo znači. Ipak, socijaldemokratija je u krizi, gubi povjerenje, loše prolazi na izborima, rasipa se i cjepka, ljenčari i nema vizije.

U nedjelju SDP bira predsjednika, po sistemu jedan član jedan glas, ako i to Predsjedništvo ne ukine kao što su ukinuli kandidatske debate.

Tokom kampanje doticao se elitizam drugova i dubioza SDP-a, koaliranje sa nacionalnim strankama ili božesačuvaj, te na kraju isključivanje partijskih drugova i certificiranje socijaldemokratije.

Kada se otkrila finansijska kriza u SDP-u i da 85 uposlenih u partiji ne prima plaću 7 mjeseci, kandidati Edin Delić i Svetozar Pudarić su tražili smjenu generalnog sekretara partije. Partija se već jednom izvlačila iz dubioze od 400 hiljada KM prodajom zgrade Kantonalnog odbora stranke u centru Sarajeva i iz toga se ništa nije naučilo.

– Želimo malo da prenesemo odgovornost i na lokalne organizacije, da i one preuzmu obavezu naplate članarine i obaveza prema svojim uposlenicima. Nije to “ima neko u Sarajevu pa neka riješi to”, kazao je, govoreći o ovom problemu na TV N1, aktualni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Kandidat Edin Delić, u ovakvim okolnostima, smatra da su i izbori naopako postavljeni.

– Treba ići od mjesnih organizacija ka gore, a kod nas se prvo bira predsjednik, pa onda redom ka nižim nivoima, tako se dobijaju samo namjesnici, nema tu kvaliteta, kazao je Delić, koji je oštro kritikovao Nikšića da ništa ne radi i da se okružio šminkerima koji brinu samo o sebi.

Zatim, Nikšićev je stav da nema koaliranja sa nacionalnim strankama, a Delić kaže da pritom interesi države i građana ne smiju biti ugroženi.

– Naravno da oni žele 4 godine hladovati u opoziciji, još da pritom pišu elaborate kako se ništa ne može, kaže Delić, koji je i protiv isključivanja partijskih drugova.

Pritom se ne misli samo na isključenje Lagumdžije ili Lazovića zbog nove socijaldemokratske inicijative koja i nastaje jer u SDP-u više nema prostora za dijalog nego i zbog isključenja dvojice savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Certifikati

– Isključuju ljude jer nisu imali posao, a sad imaju, umjesto da budemo ponosni što imamo pametne ljude na takvim pozicijama. Niko nema pravo da izdaje certifikate za socijaldemokratiju, kazao je Delić u Bihaću.

I Pudarićeva politika se mnogo razlikuje od Nikšićeve.

– Razlikujemo se u tome da ljude ne treba rastjerivati, nego okupljati, a očito oni rastjeruju. Razlikujemo se jer treba se domaćinski odnositi prema onome što se ima, a ne trošiti kao naslijeđe od punca, kazao nam je Pudarić.

Pudarić, doduše, smatra da biti u opoziciji nije hladovanje, dok Delić zagovara stvarni rad, upravljanje državom radi rješavanja problema građana, pa makar bili prinuđeni surađivati i sa crnim đavolom jer stanje u državi je na tom nivou, a vremena za čekanje više nema.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS