Utorak, Maj 26, 2020
Banner Top
SDA odgovorila Konakoviću: Priznao si!

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković održao je danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj je javnosti rekao koliko su potrošili novca sa kabineta, kome je novac doznačen, koliko je trošio kao premijer SDA i “zašto to može kad si SDA, a ne može kad nisi”, kako je ranije najavio na svom oficijelnom Facebook profilu.

Konaković je zatim na koferenciji za medije pročitao i pojasnio kome su dali 150.000 KM grantova, navodeći kako su i ta udruženja navedena na stranici Vlade, te da su to nestranački ljudi.

Lider Naroda i pravde je rekao kako su novac dodijelili i teško oboljelim, studentima, sportistima kojima je trebao novac za takmičenje.

Kada je bio premijer, Konaković je rekao da su trošili tri puta više nego danas, te kako je razlika što više nije SDA.

“Tada sam to mogao, nije im smetalo”, rekao je Konaković navodeći kako se svi rashodi mogu promijeniti.

“Što se tiče podrške udruženjima, zaslužna udruženja naravno moraju dobiti podršku, ali isključivo sve po zakonu. I Konakoviću mora biti kristalno jasno da te pare nisu njegove, da bih ih on predstavljao kao svoju pomoć. To su novci Kantona i građana koje Vlada treba samo da proslijedi zaslužnim udruženjima, uz što više transparentnosti, a što manje diskrecije.

Percepcija o korumpiranosti Fortine vlade, na koju se žali Konaković, posve je utemeljena činjenicama koje stalno isplivavaju u javnost o nezakonitom trošenju budžetskog novca, a koje iznose čak i pojedini članovi Vlade. Ako Konaković želi da nema takve percepcije, onda treba početi da radi stvari po zakonu, a ne da vrijeđa medije”, stoji u saopćenju KO SDA.

“Kod predsjednika stranke NiP su transparentne samo njegove frustracije, a sve ostalo mu je diskreciono, što je i izvor njegovog neokomunističkog pritiska na medije, zastupnike, ministre i sve ostale koji se usude postaviti osnovana pitanja o tokovima finansija u KS.

Što se tiče Konakovićevih napada na državne institucije, s ciljem da skrene pažnju sa svojih nedjela, dovoljno je samo vidjeti da se na tom polju nalazi rame uz rame sa Dodikom i Čovićem, te mu je bolje da iznese javno i diskrecione motive i veze sa političarima iz drugih zemalja, po čijem nalogu i vrši ove prljave poslove”, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS