Subota, Januar 25, 2020
Banner Top
Sastanak SDA-SNSD: Aktivacija MAP-a i podjela resora glavne teme, ali bez dogovora

Delegacije SNSD-a i SDA završile su sastanak u Parlamentaroj skupštini BiH na kojem su razgovarali o uspostavi vlasti na državnom nivou.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je izuzetno korektnim današnji sastanak na kojem je, kako je rekao, potvrđena potreba da se implementira volja birača, kako u FBiH, tako i u RS-u.

– Izborna volja građana RS-a su SNSD i tradicionalni koalicioni partneri, što potvrđuje broj mandata i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, i u Predsjedništvu BiH. S druge strane, poštovanje volje Bošnjaka kada je u pitanju broj mandata koje ima SDA i kapacitete koje ima u drugim organima na zajedničkom nivou, i naravno poštivanje kapaciteta hrvatske komponente, koja također ima vrlo vidljive mandate u svim nivoima vlasti na zajedničkom nivou – rekao je Košarac.

Stanovište SNSD-a je, naglašava, da se treba prestati s uslovljavanjem.

– Imali smo situaciju da su se svako sedam dana postavljali novi uslovi i na tome treba stati. U protivnom, i mi iz SNSD-a ćemo tražiti druge modele za političke utakmice sa onima koji uslovljavaju implementaciju volje birača u ovoj zemlje i, rekao bih, usporavaju ulazak izabranih legitimnih predstavnika RS-a na zajednički nivo – kazao je Košarac.

Naglašava kako je prošao rok upotrebe onih koji se iz RS-a sada nalaze u Vijeću ministara BiH.

– To su ovjerili i građani RS-a u izbornom procesu i oni više ne mogu u ime RS-a da obavljaju svoje pozicije – ocjenjuje Košarac.

Razgovarano je, nastavlja, i o modelu i strukturi budućeg Vijeća ministara, po modelu 1, prema kojem predsjedavajući dolazi iz RS-a.

– Mi ostajemo pri stavu da tri moraju biti iz RS-a – iz srpske komponente, tri iz bošnjačke i tri iz hrvatske. Nemamo identična stajališta po tom pitanju, ali SNSD ostaje pri svom stavu da o tom modelu nema rasprave i da to bude 1+3 kad je u pitanju RS – dodaje Košarac.

On vjeruje da će se o tom pitanju odlučivati na narednom sastanku, kada do njega dođe.

– Ono što jeste veoma važno je činjenica da smo potvrdili da je izjava o partnerstvu, odnosno o principima, vrlo korektno sačinjena i da tu apsolutno nema određenih dilema koje bi trebalo korigovati. To je, na kraju krajeva, bio posao lidera, i mi smo veoma kratko o tome govorili, ali smo podržali ono što su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a uradili, i smatramo da je to prihvatljivo – poručio je Košarac.

Napominje kako je neophodno u ovu vrstu razgovora veoma važno uključiti i trećeg partnera.

– Smatram da budući format sastanka, da li na nivou lidera ili delegacija, mora biti format koji će biti finalna verzija pred ono što će se verifikovati kroz zajedničke organe prilikom izbora predsjedavajućeg i cjelokupnog Vijeća ministara – dodao je Košarac.

SNSD i SDA, pojašnjava, danas nisu vršili raspodjelu mandata po resorima, jer to ne bi bilo korektno zato što nije uključen i treći partner.

– Zato smatramo da je voma važno u narednim danima uključiti i trećeg partnera kako bismo i distribuciju resora otvorili i definitivno usaglasili – naveo je Košarac.

Na pitanje o kojim modelima govori, Košarac je rekao da će javnost biti blagovremeno upoznata. Najavio je i da SNSD neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Paramenta BiH. 

Na pitanje je li bilo razgovora o učešću DF-a, Košarac je rekao da ih je SDA informisala da razgovara s tom strankom i ništa više od toga. 

Na pitanje o stavu prema NATO-u, Košarac je odgovorio: 

– Mi poštujemo stavove institucija RS i rezoluciji o vojnoj neutralnosti, rekao je Košarac i rekao da SDS očigledno to podržava jer šuti na stavove ministra Dragana Mektića. 

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović kazao je nakon sastanka da je SDA opredijeljena da se što prije uspostavi vlast na nivou FBiH i države, odnosno da se dođe do nove Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH.

„U tom kontekstu su organizovani ovi sastanci u Sarajevu i u Mostaru. Delegacija SDA i je na sastanku s SNSD-om najviše vremena potrošila iznoseći argumente da je temeljno pitanje poštivanje Ustava i zakona zemlje, te da je tehničko pitanje donošenje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, te da su organi države BiH preuzeli tu obavezu. Nismo imali dovoljno razumijevanja s druge strane i to je pitanje ostavljeno da se o njemu kasnije raspravlja“, kazao je Osmanović.

Osmanović je rekao kako danas nije bilo govora o resorima, već se samo razgovaralo o tome koliko će ministarskih mjesta pripasti Federaciji, a koliko RS-u.

On je kazao kako je naglašeno da je dosadašnja praksa bila da, ako je predsjedavajući bio iz reda srpskog naroda, da onda ta strana, odnosno u ovom slučaju SNSD i njegovi koalicioni partneri mogu računati na još dva ministarska mjesta u Vijeću ministara.

„Nismo našli rješenje i očekujemo da naredne sedmice, kao što je i najavljeno, dođe do sastanka između tri stranke gdje ćemo ove stvari staviti na sto i nadam se doći do rješenja. Ovi sastanci potvrđuju našu opredijeljenost da što prije dođemo do uspostave Vijeća ministara BiH“, kazao je Osmanović.

Osmanović jeodbacio navode Staše Košarca da postoje bilo kakva uslovljavanja od strane SDA, te da SDA traži samo da se poštuje Ustav BiH.

„Od SNSD-a očekujemo da ako imaju, kako je to u BiH popularno reći Plan B, da to bude u skladu sa Ustavom, i to je njihovo demokratsko pravo.

Osmanović je kazao kako je politika SDA odmah nakon izbora 2018. godine bila da se, ako je moguće, okupi što veći broj stranaka oko određene patforme.

„Imamo potpisan sporazum sa Demokratskom frontom, očekujemo da se pridruže i druge probosanske stranke kako bi imali što veću parlamentarnu većinu u svim tijelima. Ima naznaka da bi se još neke stranke mogle priključiti SDA-u i DF-u“, istakao je Osmanović.

Osmanović je kazao kako DF može ponuditi jedno ministarsko mjesto iz bilo koje kvote, jer nisu opredijeljeni da to bude iz jednog naroda, a na „nama je da se dogovorimo sa koalicioni partnerima iz kojeg će to biti“.

Na novinarsku konstataciju da nakon izjava Košarca i njega djeluje kako se nisu ništa dogovorili, Osmanović je kazao da će konkretniji koraci biti učinjeni naredne sedmice kada se sastanu predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a.

„Tražili smo od SNSD-a da li imaju ikakav modalitet za Godišnji nacionalni plan, da to zaista posmatramo kao tehničko pitanje, dobili smo odgovor da je to u ovom trenutku za njih neprihvatljivo. Vidjet ćemo dalje u kojem pravcu će se razgovori kretati“, zaključio je Adil Osmanović.

Tags: , , ,

Related Article