" />
Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Sarajlić odlazi na viši nivo vlasti, Mašović ulazi u Zastupnički dom FBiH

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Asim Sarajlić jučer je izabran za bošnjačkog delegata u državnom Domu naroda, čime njegova pozicija u zakonodavnoj vlasti Federacije BiH ostaje upražnjena.

Odluka CIK-a o dodjeli mandata još nije pravosnažna, jer još danas i sutra teče vrijeme za eventualne žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH.

Kako je za Faktor pojasnila glasnogovornica Maksida Pirić, Centralna izborna komisija jučer je utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda PSBiH. Ukoliko ne bude žalbi na ovu odluku, CIK će najvjerovatnije na sjednici u ponedjeljak potvrditi rezultate i dostaviti na objavu Službenom glasniku BiH.

– Mandat novim delegatima počinje teći na dan objave u Službenom glasniku BiH. Prilikom sazivanja konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH izabrani delegati, pored uvjerenja, dobit će i izjavu o prihvatanju odnosno odbijanju mandata. Za one koji prihvate mandat u ovom domu, a već imaju mandat naprimjer u Zastupničkom domu, CIKBiH u roku od 15 dana utvrđuje prestanak mandata u Zastupničkom domu i dodjeljuje ga sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa iste liste – kaže Pirić.

U konkretnom slučaju, na listi za Zastupnički dom Federalnog parlamenta iza Sarajlića i Sebije Izetbegović koja je dobila najviše glasova, na trećem mjestu bio je Amor Mašović. S obzirom na to da Mašoviću u međuvremenu nije dodijeljen neki drugi mandat, vjerovatno će on naslijediti Sarajlića.

– Nakon Općih izbora u oktobru nisam ušao u Zastupnički dom, ali sada, nakon delegiranja Sarajlića na viši nivo vlasti, očekujem da ću kao trećeplasirani sa te liste, u skladu sa propisima, dobiti mandat u Zastupničkom domu – kazao nam je kratko Mašović.

Sarajlić je obavljao i funkciju predsjednika Kluba SDA, tako da je pred federalnim zastupnicima ove stranke izbor novog šefa.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS