" />
Utorak, Maj 26, 2020
Banner Top

U cilju izrade analize efekata lokalnih poticajnih mjera usmjerenih razvoju lokalne privrede, Općinski načelnik Faris Hasanbegović sa saradnicima posjetio nekoliko lokalnih privrednih subjekata koji svojim obimom poslovanja predstavljaju okosnicu razvoja Općine Sanski Most.

Ovom prilikom je načelnik sa svojim saradnicima posjetio firme SIKA Limarstvo, Delta Plus BH i HIK SM, koje su ujedno bili i najveći korisnici dijela poticajnih sredstava koje Općina Sanski Most već nekoliko godina unazad planira budžetom općine, a koja su usmjerena podršci zapošljavanju, realizaciji novih i proširenju postojećih investicija s naglaskom na proizvodnu djelatnost sa visokim stepenom izvoza. 

Kontinuirana podrška lokalnoj privredi kroz budžet općine rezultirao je i porastom nekih makroekonomskih indikatora za 2018. godinu, tako da prema posljednjim statističkim pokazateljima ukupni izvoz s područja naše općine iznosi oko 59 miliona KM, što je za 26 miliona KM više u odnosu na godinu prije. 

Time je pokrivenost uvoza izvozom čak 196 %, što uz pozitivan saldo od 29 miliona KM Općinu Sanski Most stavlja na 1. mjesto među općinama USK po uspješnosti vanjskotrgovinske razmjene. Također, u protekloj godini došlo je do povećanja broja zaposlenih za 354 lica, što je povećanje ukupnog broja zaposlenih za čak 8% u odnosu na godinu ranije, a skoro četvrtina ovog broja je rezultat pomenutih poticajnih mjera Općine Sanski Most.


Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS