" />
Petak, Februar 21, 2020
Banner Top
Safet Softić: Bakir Izetbegović ne upravlja čvrstom rukom (VIDEO)

Safet Softić, potpredsjednik SDA, za N1 je kazao da nema uzbuđenja i euforije uoči najavljenog Kongresa stranke – te je kazao da je Bakir Izetbegović, jedini kandidat za predsjednika stranke podršku dobio zahvaljujući strpljivom radu i time što nije stranku vodio čvrstom rukom.

Kongres koji u dvorani Juan Antonio Samaranch – Zetra u Sarajevu počinje u 10:00 sati 14. septembra je prema njegovom mišljenju značajan događaj, gdje će pravo glasa imati 1340 delegata stranke, a očekuje se više od 2.000 ljudi.

Neizvjesnosti nema, Bakir Izetbegović će biti novi/stari predsjednik stranke, a Softić je to za N1 komentarisao riječima:

“Sve se može dvojako komentarisati. Zlonamjerno se može reći da SDA ima manjak demokratičnosti, ali SDA je do sada uvijek imala više kandidata. Izetbegović je 2014. preuzeo raspolućenu stranku, on je uspio stabilizirati. Ne upravlja strankom čvrstom rukom, nego strpljivim dogovorom – došli smo do sigurnosti. Osjeti se da je Izetbegović kao lider nužnost. Da ne pravimo utakmicu i podjelu – posebno zbog toga što je stanje u državi stanje ozbiljne krize”, izjavio je Softić za N1.

On je podsjetio da je Izetbegović u vrhu stranačke politike proteklih 30 godina, te da podrška nije rezultat nedemokratičnosti nego svijesti da SDA treba jakog lidera.

Da li je aktuelni predsjednik SDA imao grešaka?

“Ono što mogu kazati, ne upravlja čvrstom rukom i to je njegova najveća vrijednost i kvalifikacija. Ne siječe stvari, nego dogovara i razgovara. Slabosti ne vidim izrazite”, pojasnio je.

Što se tiče izbora potpredsjednika – Softić je rekao da se to ne može predvidjeti, jer je tajno glasanje u pitanju. Postoje kvote koje govore da jedno mjesto od devet potpredsjednika treba da pripadne ženi, a dva kandidatima SDA iz Republike Srpske.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS