Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

RS će se odvojiti od BiH, prije svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, izjavio je Timothy Less, bivši diplomata.

Kao drugi razlog zbog koga će se RS odvojiti od BiH jeste promjena međunarodnog okruženja.

“Posljednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi željeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava s propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje”, rekao je Less, prenosi Tanjug.

On konstatuje da interesovanje SAD za Balkan danas pada, što stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja.

“Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u posljednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim riječima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno”, rekao je Less.

On je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU.

Međutim, smatra Les, ova faza istorije je sada gotova.

“EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda za članstvo povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet”, kaže Less.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS