" />
Subota, Decembar 14, 2019
Banner Top

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović jučer je posjetio Veliku Kladušu gdje se sastao sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice, s kojima je razgovarao o  socijalnom stanju i potrebama migranata koji borave u izbjegličkom centru Trnovi, gdje se nedavno desila prirodna katastrofa uslijed čega je prilikom ogromnih padavina došlo do kastrofe i plavljenja šatorskog naselja u kojem borave migranti.

Kavazović je tokom posjete istakao kako Islamske zajednica ne može preuzeti brigu o migrantskoj krizi, ali može u dobroj mjeri pomoći, a ta pomoć se ne može ogledati u smještaju, već prvenstveno u donacijama za hranu i odjeću.

„Ovo je velika tragedija koja me podsjeća na ratni period u BiH. Islamska zajednica se uključila odmah na početku i nismo to obznanjivali na način da o tome stalno govorimo, ali smatramo da vlasti trebaju hitno nešto poduzeti u narednih 20 dana, jer već će biti kasno u septembru kada počne hladniji period“, istao je reisu-l-ulema Kavazović

Prema riječima Hamzalije Okanovića, direktora Udruženja HO Međunarodni forum solidarnosti „Emaus“ ova nevladina organizacija ima sredstava i kapaciteta da hrani 2.000 migranata godinu dana, jer su se još od Beograda spremali za moguću krizu u BiH.

„Mi smo jučer primili čovjeka iz Maroka koji boluje od karcinoma i neće ga niko. Mi ga primimo i smjestit ćemo ga u kliniku. Vrlo je nejasna situacija kada je u pitanju Općina Velika Kladuša, nemamo još dozvolu od njih da postavimo šatore, ali ćemo ih sutra postaviti bez obzira na sve jer ne možemo više čekati“, istakao je Okanović, i dodao kako je potreba veća i češća koordinacija između lokalnih i kantonalnih vlasti sa nevladinim sektorom koji pomaže migrante i brine se o njima

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS